Retrospectiva si actualitate

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.64

nivel: Facultate

In acest spatiu, de-a lungul unei istorii de jumatate de mileniu s-au derulat evenimente si vitregii care au smuls de la casele lor sute de mii de suflete chemate sa-si apere identitatea nationala sau sa si-o intregeasca. Totusi acestea toate nu au atins dimensiunile apocaliptice ale cleor peste 45 de ani ce au urmat dupa al doilea razboi mondial. Atunci s-au atacat si desfiintat nu numai toate in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Retrospectiva si actualitate

In acest spatiu, de-a lungul unei istorii de jumatate de mileniu s-au derulat evenimente si vitregii care au smuls de la casele lor sute de mii de suflete chemate sa-si apere identitatea nationala sau sa si-o intregeasca. Totusi acestea toate nu au atins dimensiunile apocaliptice ale cleor peste 45 de ani ce au urmat dupa al doilea razboi mondial. Atunci s-au atacat si desfiintat nu numai toate institutiile statului ci insasi structura intima a fiecarui individ si a grupurilor sociale din care facea parte.

Sub teroare si amenintare, fiecare in parte si toti la un loc, un intreg popor a fost obligat sa rosteasca aceleasi fraze, aceleasi lozinci in care majoritatea covarsitoare a lui nu credea. Apoi, incet, incet, unul cate unul, au fost smulsi din cadrul gandirii familiei, ademeniti, deveniti mai intai duplicitari, apoi propagatori ai noilor sloganuri. Nevoia de a trai, dorinta de a "ajunge", sau nazuinta legitima de a se realiza profesional, ale unora, dar si incapacitatea valorica, structura venala, lipsa de moralitate, i-au facut pe altii sa se angajeze fara scrupule in sustinerea ideilor de "imprumut" care, in acelasi timp, i-a si propulsat rapid in conducatori gata sa-i indrume pe ceilalti.

Bunul simt, criteriul valoric din toate punctele de vedere, respectul reciproc determinat in special de capacitatea fiecaruia, dar si de simplul motiv ca te numesti "om", au fost inlocuite cu "lupta de clasa". au fost aruncati copii impotriva parintilor si vice-versa, muncitorii impotriva intelectualilor, sotii si fratii invrajbiti intre ei si toti la un loc fortati sa renege pe cel care i-a creat: DUMNEZEU.
In numele unui fals "ideal luminos" natiuni intregi au fost aruncate in cel mai greu intuneric.

Dezastrul cel mare nu a fost, din pacate, cel economic ci acela de gandire, de comportament si de echilibru psihic. In foarte multi se rupsese cate ceva, se produsese o fisura pe care potentatii o adanceau si din care rupeau fara scrupune cate o frantura pentru a-i putea folosi, santaja sau a-i da de exemplu celor din jur: iata ca si "cutare" sau "cutarica" este alaturi de noi. S-a instaurat psihologia celui care fura, care se simte aparat si in acelasi timp solidar cu cel ce este alaturi de el in fapta. Cu fiecare "aderent", macar formal, structura conducatoare se socotea mai "stapana", mai "legitima", mai "invincibila", devenind totodata mai aroganta, tot mai dispretuitoare si mai terorizanta.

Frica luase nu locul temeritatii ci inlocuise firescul, iar obraznicia trona peste virtute, in timp ce onestitatea era tratata drept lasitate. Noul "erou" era apreciat in functie de capacitatea de a calca peste cadavre. "Maretia" lui se masura direct proportional cu numarul de victime peste care trecea "triumfator". Spectacolul macabru de dezumanizare care, din nefericire, a secerat valori si dupa decembrie '89 cand s-au instalat la conducere "scolitii" ramasi insa "repetenti" la morala.

Crescuti in "etica" furtului si a minciunii: furatul ideilor de la cel aflat pe o treapta ierarhica inferioara, sau direct impunerea drept colaborator la o inventie, a sefului care de multe ori nici nu-i cunostea titlul - repet, cei crescuti in "etica" furtului si a minciunii s-au napustit mai rau decat o haita de hiene asupra trupului secatuit al acestui popor, impartindu-si "prada" fara nici un fel de scrupule.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.