Retrospectiva istorica asupra controlului fiscal

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

E sigur ca pana atunci in nici o tara din Europa nu se indraznise a aduce inaintea celor indrituiti ceea ce am putea numi un buget devenit astfel public"*. Cu toate ca introducerea acestui sistem, al samilor, a constituit o etapa importanta in dezvoltarea activitatilor de control asupra finantelor statului, stabilirea si utilizarea fondurilor se faceau, in continuare, din ordinul si cu stiinta dom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Retrospectiva istorica asupra controlului fiscal

E sigur ca pana atunci in nici o tara din Europa nu se indraznise a aduce inaintea celor indrituiti ceea ce am putea numi un buget devenit astfel public"*. Cu toate ca introducerea acestui sistem, al samilor, a constituit o etapa importanta in dezvoltarea activitatilor de control asupra finantelor statului, stabilirea si utilizarea fondurilor se faceau, in continuare, din ordinul si cu stiinta domnitorului, care nici el si nici functionarii din slujba sa, marele vistiernic, parcalabi, vornici, zapcii, nu aveau stabilite raspunderi pentru activitatile pe care le desfasura.

Lipsa unor reguli precise facea, insa, ca pentru aceeasi fapta eventualele sanctiuni sa fie diferite, dupa propria vointa a domnitorului. Documentele vremii mentioneaza faptul ca au existat cazuri cand acesta consulta, totusi, Sfatul boierilor in legatura cu aplicarea sanctiunilor. Odata cu aparitia primelor prevederi constitutionale, sub forma Regulamentelor Organice, a fost prevazuta in 1831 in Muntenia si 1832 in Moldova, infiintarea unei structuri legislative, formata din reprezentanti ai boierului, numita Adunarea obsteasca ordinara, prin care au fost puse bazele organizarii administrativ-teritoriale a celor doua Principate Romanesti si, fapt deosebit de important, ale separatiei puterilor in stat.

Din documentele de infiintare a acestei structuri rezulta, printre altele, doua foarte importante sarcini privind obligativitatea stabilirii de norme si prevederi de evidenta contabila pentru a "regularisi chipul contabilitatii, adica a socotelilor pentru luaturile si daturile statului", precum si pentru infiintarea unui departament de control al carui rol era sa determine module "tinerii si darii socotelilor cu buna randuiala".

Aceasta structura a functionat atat in Moldova, cat si in Tara Romaneasca pana la infiintarea, la 24 ianuarie 1864, a celui mai important organism de control al vremii, Inalta Curte de Conturi.
Infiintarea unui departament cu sarcini de control in domeniul financiar a fost posibila datorita faptului ca statul dispunea de un sistem de prevederi legale, Regulamentrul Organic, care stabilea atat sarcinile si raspunderile personalului mangajat in activitatea bugetara si fiscala, cat si obligativitatea introducerii sistemului de evidenta contabila, instructiuni de utilizare a documentelor de evidenta, ca si a unor proceduri de control si descarcare de gestiuni a conturilor de venituri si cheltuieli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.