Retractarea operei

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.91

nivel: Facultate

Dreptului autorului de a obtine avantaje patrimoniale dupa urma operei sale este primul drept recunoscut in favoarea sa si se poate exercita doar subsecvent exercitarii dreptului de divulgare. El are urmatoarele caracteristici: este legat de persoana autorului, este exclusiv si temporal, temporabilitatea dreptului exclusiv de exploatare fiind de esenta dreptului proprietatii intelectuale, in gener[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Retractarea operei

Dreptului autorului de a obtine avantaje patrimoniale dupa urma operei sale este primul drept recunoscut in favoarea sa si se poate exercita doar subsecvent exercitarii dreptului de divulgare. El are urmatoarele caracteristici: este legat de persoana autorului, este exclusiv si temporal, temporabilitatea dreptului exclusiv de exploatare fiind de esenta dreptului proprietatii intelectuale, in general si de natura dreptului de autor, in special, dupa cum rezulta din continutul art.33-38 din Legea nr.8/1996.

Pornind de la reglementarile prevazute in Decretul nr.321/1959 si apoi de la cea din Legea nr.8/1996 teoreticenii au incercat sa delimiteze prerogativele dreptului anterior mentionat, prerogative care intr-o anumita maniera au fost structurate si in normele juridice abrogate.
Asupra numarului si continutului acestor drepturi au existat o opinie anonima in literatura de specialitate. In toate cazurile suma couantumurilor drepturilor patrimoniale de autor este aceeasi fara sa o declare ad literam unii distinsi autori identifica doar dreptul de valorificare a operei si dreptul de suita.

Primul manisfestandu-se prin intermediul drepturilor de reproducere, difuzare, executare si reprezentare executorii si prin existenta altui drept ce decurge dintr-un mod de folosire licita, legala a operei.
Dreptul de valorificare a operei potrivit dispozitiilor art.12 din Legea nr.8/1996 privind dreptul autorilor si drepturile conexe.
Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca in ce mod si cand va utiliza si exploata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre alti autori.

Incercand sa reglementeze cat se poate de amanuntit drepturile patrimoniale de autor Legea nr.8/1996 cuprinde in art.13 o ampla enumerare a diferitelor moduri de utilizare sau de exploatare a operelor. Mai mult legiuitorul lamureste sensul termenilor de reproducere si difuzare.
Prin reproducere se intelege realizarea uneia sau ori a mai multor copii ale unei opera in oricare forma materiala inclusive realizarea oricarei inregistrari sonore sai viziuale ale unei opere cat si stocarea permanenta ori temporala a acestora cu mijloace electronice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.