Resuscitarea cardiorespiratorie si cerebrala

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.59

nivel: Facultate

In timpul reperfuziei dupa ischemie, acidul arahidonic poate fi metabolizat de catre lipooxigenaza si ciclooxigenaaza cu producerea de radicali liberi de O2 si prostanoide vasoconstrictoare.
Radicalii liberi de O2 pot produce leziune directa prin initierea de reactii directe cu lipidele celulare si aparitia paraliziei vasculare. Radicalii de O2 mai apar si prin degradarea ATP la adenozina s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resuscitarea cardiorespiratorie si cerebrala

In timpul reperfuziei dupa ischemie, acidul arahidonic poate fi metabolizat de catre lipooxigenaza si ciclooxigenaaza cu producerea de radicali liberi de O2 si prostanoide vasoconstrictoare.
Radicalii liberi de O2 pot produce leziune directa prin initierea de reactii directe cu lipidele celulare si aparitia paraliziei vasculare. Radicalii de O2 mai apar si prin degradarea ATP la adenozina si hipoxantina care este in cantitate mare vasele cerebrale (endoteliul vascular). De aceea endoteliul vascular are un rol important in leziunea cerebrala din timpul reperfuziei. Leucocitele si macrofagele (microglia si macrofagele din maduva osoasa) au rol crescut in sindromul de reperfuzie.

Dupa ischemia globala tranzitorie, in timpul reperfuziei se descriu doua faze: o faza initiala de hiperemie prin cresterea fluxului sanguin cerebral intr-un teritoriu maxim dilatat, datorita produsilor metabolici toxici, si o faza de ischemie intarziata datorita vasoconstrictiei mediate de Ca2+ (poate fi slab antagonizat deblocantele de Ca2+).Masurile terapeutice post-resuscitare se refera la controlul libertatii CAS si la terapie farmacologica.

Controlul cailor aeriene superioare are o importanta deosebita, evitand astfel aspiratia de suc gastric in conditiile de stare de constienta alterata. De asemenea permite hiperventilatia si asigurarea oxigenarii. Hiperventilatia scade volumul componentei sanguine in cutia craniana in conditii de hipocapnie aparand vasoconstrictia arteriala cerebrala. Daca prezenta edemului cerebral este demonstrata, se poate administra diuretic osmotic (manitol 20%) care determina pierderea rapida de lichide din creier. De asemenea atenueaza leziunile ischemice neuronale din ischemia focala prelungita stabilizand CBF si PH-ul intracelular cerebral in zona de penumbra. Aceasta se poate asocia sau cu diuretic de ansa (furosemid 20 mg. i.v. repetat).

Terapia farmacologica se refera la administrarea de diferite droguri.
Administrarea de barbiturice (pentobarbital,tiopental) se realizeaza in cazurile de hipoxie cerebrala pura, ischemie cerebrala globala si focala. Barbituricele au efecte de scadere a necesitatilor metabolice cerebrale prin scaderea influxului de Ca2+, inhibarea formarii de radicali liberi, potentarea activitatii GABA-ergice inhibitorii, scaderea edemului cerebral, transferul glucozei prin bariera hemato-encefalica, intarzierea pierderii gradientelor transmembranare datorita receptorilor NMDA, vasoconstrictie in zonele sanatoase cu suntarea sangelui spre zonele afectate si mai nou prin blocarea canalelor de Na+.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.