Resursele umane

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Prabusirea activitatii economice, mai ales in primii ani ai tranzitiei, a marcat profund piata resurselor umane in Romania. Populatia activa ocupata a scazut, ca urmare a declinului productiei, iar somajul a crescut pana la peste 10% din populatia activa, estimandu-se noi cresteri, cel putin pe termen scurt, in contextul continuarii politicii de reforma. In prezent, sectorul privat cuprinde aproap[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resursele umane

Prabusirea activitatii economice, mai ales in primii ani ai tranzitiei, a marcat profund piata resurselor umane in Romania. Populatia activa ocupata a scazut, ca urmare a declinului productiei, iar somajul a crescut pana la peste 10% din populatia activa, estimandu-se noi cresteri, cel putin pe termen scurt, in contextul continuarii politicii de reforma. In prezent, sectorul privat cuprinde aproape 50% din forta de munca, dar multe intreprinderi de stat mentin inca un numar supradimensionat de salariati.

Romania dispune de un insemnat potential uman, determinat atat cantitativ, cat si calitativ, compatibil in multe domenii, cu cel din tarile dezvoltate. Efortul general pentru realizarea reformei economice trebuie sa conduca la utilizarea resurselor umane la adevaratul lor potential, la cresterea finala a calitatii vietii populatiei.
Tara noastra a ratificat in 1990 - Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, iar in 1994 - Conventia europeana privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului (intrata in vigoare la 3 septembrie 1953).

De asemenea, a semnat in 1997, Carta sociala europeana (adoptata de Comunitatile Europene in 1961 si intrata in vigoare in 1995); Romania s-a inscris printre primele 10 tari care au semnat Carta sociala europeana, fapt apreciat de partenerii din UE, drept un semnal al vointei politice de integrare in UE.In deceniul 1991-2000 piata resurselor umane a evoluat ca o piata tensionata, in care presiunea ofertei asupra cererii de resurse umane s-a mentinut constanta. Tensiunile inregistrate au fost determinate de efectele crizei economice exercitate la nivelul ocuparii resurselor umane, de echilibrul precar, neproductiv si neperformant intre politicile active si cele pasive de pe piata muncii.

Unul din principiile dreptului muncii - egalitatea de tratament a fost sistematic incalcat de-a lungul acestei tranzitii. Romania a fost, din nou, prima tara din lume in care minerii s-au inchis in subteran, la inceputul anului 1997, pentru a fi trimisi in somaj si a primi astfel plati compensatorii extrem de avantajoase (echivalentul a 15 salarii) ! Prima consecinta de aici - reforma economica a devenit un proces complex si dificil, desfasurat in aceste conditii atipice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.