Resursele si industria energetica a Germaniei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Baziunul Ruhr are o suprafata de 4500km2 si cuprinde o populatie de 5,5 milioane si 53 localitati.Productia carbonifera din bazin s-a asociat cu siderurgia cocsochimia si industria constructoare de masini. Productia de carbuni s-a redus la 80 milioane de tone in anul1990. Petrolul este adus de la marile rafinarii( Wilhelshhafen) prin conducte si prelucrat in industria petrochimica la Duisburg si G[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resursele si industria energetica a Germaniei

Baziunul Ruhr are o suprafata de 4500km2 si cuprinde o populatie de 5,5 milioane si 53 localitati.Productia carbonifera din bazin s-a asociat cu siderurgia cocsochimia si industria constructoare de masini. Productia de carbuni s-a redus la 80 milioane de tone in anul1990. Petrolul este adus de la marile rafinarii( Wilhelshhafen) prin conducte si prelucrat in industria petrochimica la Duisburg si GelsenKirchen.

Noi uzine de aparataj electric si automobile s-au deschis la Bochum. Structura balantei energetice s-a modificat ca si in Anglia prin reducerea ponderii huilei in favoarea petrolului si gazelor naturale (deceniile 6-8) importante in mare parte si din zona Marii Nordului.
Sectorul nordic, cuprins intre Rhin-Ruhr este caracterizat prin dezvoltarea industriei carbonifere si se remarca prin productia de energie electrica.

Evolutia axei Rhin este legata de exploatarea huilei din bazinul Rhur. Centrele importante ale acestei axe sunt Aachen-Dusseldorf-Kolin care sunt legate de traficul de-a lungul Rhin-lui si de exploatarea lignitului din Bazinul Renan. Rezervele de carbune sunt estimate la 55 mld tone in timp ce productia este de 118 mil.t/an.2.Concentrarea urban-industriala Rhin-Main.

Aceasta concentrare se caracterizeaza prin activitatile industriale si de servicii. Ca ramuri ale industriei sunt constructiiele de masini, industria tetila, a pielariei, dar si o puernica activitate fluviala si portuara.3.Concentrarea industral-urbana Rhin-Nectar
Concentrarea are o pozitie de convergenta si predomina industria chimica si cea constructoare de masini.

4. Concentrarea industra-urbana Saar.S-a dezvoltat pe baza folosirii carbunelor( huilei) din bazinul Saar. Este oarecum diferita de concentrarea Rhin-Ruhr prin diversificarea industriala mai redusa si bineinteles importanta industriala mai mica.Alte concentrari industrial-din Germania sunt: Stuttgart, Munchen, Nurnberg, Hamburg, Berlin, Leipyig-Magdeburg care-i axata intr-un bazin lignitifer(10mil.t).

Germania dispune de bogate resurse naturale, dintre cele mai importante sunt: carbune, lignit, gaze naturale, minereu de fier, cupru, nichel, uraniu, potasiu, sare, materiale de constructii, lemn, teren arabil etc.
Energetica - principala ramura industriala, are un rol esential in dezvoltarea socio-ecomonica a statelor lumiii si in accelerarea progresului tehnic al civilizatiei si cumprinde:
1.Valorificarea resurselor primare de energie - a carbunelui, petrolului, gazelor naturale, a hidroenergiei si a sisturior bituminoase.

2.Productia energie electrice si a caldurii prin utilizarea resurselor primare de energie
Resurele energetice se clasifica in doua categorii
-conventionale sau traditionale ( lemnul, carbunii, petrolul, gazele naturale, energia hidraulica)
-neconventionale ( energia nucleara, energia solara , energia goetermica, energia mareelor, a valurilor sau a curentilor oceanici, etc.)

Pe masura dezvoltarii societatii omul valorifica cu insitenta tot mai accentuata resursele energetice si prin acesta creste gradul de dependenta fata de aceasta.Consumul mondial de energie a cresut substantial, in special in ultimele decenii, odata cu progersul tehnic si cresterea confortului uman.Ponderea resurselor energetice in balanta energetica a diferitelor tari este foarte variata, fiind in fuctie de resursele energetice de care dispune tara respectiva sau de posibilitatile de import.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.