Resursele minerale si energetice

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Sub forma de compusi chimici complecsi, poseda zacaminte polimetalice compuse din fier, crom, zinc, magneziu, uraniu, bariu, toriu, zirconiu, molibden, , mercur, aluminiu, bismut, la care se adauga si minereurile mai sus-enuntate.Romania este o tara bogata in resurse. Acestea sunt dispuse in cca 1.100 de acumulari de substante minerale utile, de diferite marimi si aflate in diferite stadii de cuno[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resursele minerale si energetice

Sub forma de compusi chimici complecsi, poseda zacaminte polimetalice compuse din fier, crom, zinc, magneziu, uraniu, bariu, toriu, zirconiu, molibden, , mercur, aluminiu, bismut, la care se adauga si minereurile mai sus-enuntate.Romania este o tara bogata in resurse. Acestea sunt dispuse in cca 1.100 de acumulari de substante minerale utile, de diferite marimi si aflate in diferite stadii de cunoastere si de valorificare. Referitor la marimea depozitelor de minereuri, cele mai multe acumulari sunt de dimensiuni mici, cca 20 de depozite de marimi mijlocii si 4 de dimensiuni mari, dintre care majoritatea cu minereuri neferoase.

Potrivit unor estimari ale Departamentului american de prospectiuni(US Geological Survey, tara noastra dispune de rezerve de titei de cca 200 mil. tone si, respectiv, resurse de gaze naturale de cca 400 miliarde mc, concentrate la adancimi care depasesc 4.000 m, cu conditii geologice complicate de exploatare. Atat pe uscat, cat si pe platoul continental al Marii Negre, Romania poseda o suprafata de cca 130.000 kmp, care ofera posiblitati de acumulari de hidrocarburi.

Hidrocarburile reprezinta cca 60% din productia de energie primara (cca 40% - gaze natuarle si cca 20% titei). In 1999, specialistii de la Compania Nationala de Petrol(PETROM) au apreciat rezervele de titei continute in platoul continental al Marii Negre ca avand o durata de exploatare de 10-15 ani si le-au evaluat la 2-4 miliarde dolari SUA (in preturile din 1998). Gazele naturale romanesti au in componenta peste 99% metan, cu exceptia gazelor de sonda. Calitatea lor este astfel net superioara celor din import si pretabila integral pentru chimizare, proces in urma caruia se obtin amoniac, metanol, monomeri etc.
Statistica ultimilor ani reflecta tendinta scaderii resurselor interne de gaze naturale si micsorarea cantitatilor de gaze importate:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.