Resursele litosferei

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.14

nivel: Liceu

Resursele miniere metalifere

bstantele miniere metelifere vizeaza resursele folosite ca materii prime in metalurgie. Pentru metalurgia feroasa se valorifica minereurile de fier, la care se adauga manganul, cromul, nichelul, molibdenul, cobaltul, vanadiul, wolferamul, titanul etc.

Cel mai mult utilizat in metalurgie este minereul de fier.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resursele litosferei

Resursele miniere metalifere

bstantele miniere metelifere vizeaza resursele folosite ca materii prime in metalurgie. Pentru metalurgia feroasa se valorifica minereurile de fier, la care se adauga manganul, cromul, nichelul, molibdenul, cobaltul, vanadiul, wolferamul, titanul etc.

Cel mai mult utilizat in metalurgie este minereul de fier.

-minereul de fier se gaseste in scoarta terestra in zacaminte magmatice, sedimentare si metamorfice, fiind reprezentate sub forma de magnetit, hematit, limonit, siderit si anterit.
-magnetitul este minereul cel mai bogat in metal (68-72%) si de aici valoarea sa economica mai mare.Rezervele de magnetit au o raspandire limitata si reprezinta numai 15% din minereul de fier.
-hematitul (sub 70% fier) are o raspandire mai larga in scoarta terestra de 33% din rezervele de minereu de fier.
-limonitul (48-50% fier) s-a format foarte aproape de suprafata litosferei, in zonele de oxidare a zacamintelor de sulfuri.
-sideritul (30-45% fier) formeaza mai rezerve in scoarta terestra.
-anteritul (20-30% fier) este un zacamant slab si se exploateaza si in tara noastra.

Rezervele sigure de minereuri de fier sunt evaluate la 1. 020 miliarde tone, cele mai importante fiind cantonate in Federatia Rusa, Ucraina, America de Nord si Centrala, apoi in America de Sud, Asia si Australia. Durata exploatrii in conditiile productiei anuale actuale, poate ajunge la 1000 de ani.

-minereul de mangan, folosit pentru producerea otelurilor de mare rezistente, se prezinta rezerve exploatabile limitate (3,26 miliarde tone).
-minereul de crom are calitatea de a ridica rezistenta la coroziune si oxidare a otelurilor si aliajelor neferoase, fiind folosit si pentru productia de coloranti in siderurgie ca material refractar si in industria sticlei.

Cele mai importante zacaminte de crom sunt stocate in depozite statiforme sau lenticulare, in Republica Africa de Sud (peste 2/3 din rezervele mondiale), Zimbabwae ( aproape 23%), apoi in Rusia, Finlanda, Albania, India.

-minereul de nichel este utilizat in productia otelurilor inoxidabile, pentru a le conferi rezistenta mecanica si impotriva coroziunii, precum si pentru productia de coloranti.
-minereul de cobalt formeaza rezerve apreciate la 1,5 milioane de tone, acestea fiind concentrate in proportie de 75% in patru tari.
-minereul de vanadiu, cu rezerve totale apreciate la 15 milioane tone, este cantonat in proportie de 95% in doua tari. cu ponderi foarte mici este prezent si in alte tari.
-minereul de wolfram (tungsten) formeaza rezerve sigure care nu depasesc 1,8 milioane tone, grupate in proportie de 70% intr-o singura tara. Rezerve mai mici se gasesc in proportii variabile si in alte tari.
-minereul de tian, folosit la producerea otelurilor speciale, foarte dure si rezistente la coroziune si a aliajelor pentru industria aeronautica.
-minereul de molibden, cu rezerve evoluate la 8,5 milioane tone, este stocat in proportie de 75%, in S.U.A. si Chile, dupa care urmeaza Federatia Rusa, China si Peru.

Pentru metalurgia neferoasa se folosesc resurse miniere, dintre care cele cu valoare economica mai mare sunt minereurile de cupru, staniu,plumb, zinc, bauxita, aur, argint si platina.

-minereul de cupru este continut in rezerve al caror volum este apreciat la mai mult de 600 milioane tone, care va asigura o durata de exploatare de circa 200 de ani. Cele mai mari rezerve sunt cantonate in America Latina (1/3 din rezervele mondiale), cu mari concentrari in muntii Anzi. Rezerve importante sunt si in America de Nord, Africa (17%) si Europa (15%).

-minereurile de plumb si zinc sunt de regula, asociate in acelasi zacamant formand minereuri complexe. Rezervele de plumb sunt asociate de la 500 milioane tone care vor asigura o durata de exploatare de 200-300 de ani. Rezervele de zinc, evaluate 540 milioane tone, se vor exploata timp de 250 de ani. Cele mai mari rezerve de plumb si zinc sunt cantonate pe continentul american, care concentreza 1/2 din totalul rezervelor mondiale.

-minereul de staniu, intrebuintat in aliaj cu cuprul pentru obtinerea bronzului, formeaza rezerve mondiale de peste 20 de milioane in proportie de 2/3, in Asia de Sud-Est. Zacamintele de cositor sunt adesea asociate cu wolframul si argint.

Metale neferoase usoare:

-aluminiul si aliajele sale, au o larga utilizare in economie datorita proprietatilor specifice:conductibilitate termica si electrica, densitate mica, maleabilitate, rezistenta la coroziune, este netoxic.

Are o larga raspandire in natura, mai ales sub forma de oxizi, iar principala roca din care se extrage este bauxita.
-aurul se gaseste in scoarta terestra sub forma de filoane sau combinatii cu diferite elemente, in minereuri complexe. Zacamintele mari sunt concentrate in Republica Africa de Sud, Federatia Rusa, S.U.A., Canada si Australia.

Republica Africa de Sud asigura mai mult de 50% din productia mondiala de aur provenit dintr-un zacamant unic in lume prin continutul de metal, respectiv 7-15 grame/tone minereu, exploatat, in proportie de 70%, in adancimi de 1.500-3.800 metrii.

Din productia mondiala de aur (peste 1400 t/ani), cea mai mare parte este destinata, in proportie de 2/3, productiei de bijuterii si a obiectelor de mare valoare, apoi 20% pentru industrie, stomatologie si 13% pentru acoperirea emisiunilor monetare.

- minereul de argint se gaseste in gaseste in scoarta terestra in asociere cu minereuri de plumb, zinc, cupru (Mexic, S.U.A, Canada) sau de cupru si aur (S.U.A). Cele mai mari rezerve de argint sunt concentrate in Mexic, S.U.A, Canada, Peru si Federatia Rusa. Rezervele mondiale de argint sunt apreciate la 200 de mii de tone.

Valoarea economica a minereului de argint este data de utilizarea sa in poligrafie, electronica, electrotehnica si galvanoplastie.
minereul de platina, cu rezerve de 1,5 milioane tone este cantonat in rezerve mai mari in Republica Africa de Sud, Canada, S.U.A, Columbia si Rusia. Platina este utilizata in petrochimie in calitate de catalizator sau in electrotehnica.

Resursele chimice cu valoare economica si larga intrebuintare in industrie, sunt in primul rand, sarurile, fosfatii si sulful.

Sarurile sunt utilizate in industrie si cu larga repartitie in scoarta terestra sunt sarea geme, sarurile de potasiu si sarurile de magneziu.
zacamintele mondiale de sare gema, apreciate la 1 milion de miliarde de tone, sunt cantonate mai ales in emisfera nordica, in bazine mari din Europa, America de Nord si Asia si mult mai putin in emisfera sudica.

Marile rezerve de sare sunt stocate in S.U.A, China, Rusia, Canada, India, Germani, Polonia, Franta, Ucraina, Romania, Spania, Australia, Italia, Brazilia si Mexic.

Sarurile de potasiu, cu rezerve evaluate la mai mult de 150 miliarde tone, sunt concentrate in proportie de peste 80% in Canada si Federatia Rusa sau aproape 95% in emisfera nordica.

Sarurile de magneziu, asociate, adesea, cu sarurile de potasiu, se prezinta cu rezerve apreciabile, in Austria, Grecia, Rusia, S.U.A, China si Turcia.
Sarurile de sodiu se prezinta si sub forma de azotat natural de sodiu (salpetru de Chile), iar sarurile de potasiu sub forma de azotat de potasiu (salpetru de India), fiecare din ele avand rolul de ingrasamant si de oxidant in metalurgie.

Fosfatii sunt de origine organica (fosforite, guano) si de origine minerala (apatita). Rezervele mondiale de fosfati sunt evaluate la 35 miliarde tone si sunt concentrate in proportie de 68% in Africa, unde formeaza o banda continua incepand din Senegal si pana in Egipt, apoi, spre est, pana in Iran. Alte zacaminte sunt disparate in Republica Africa de Sud, Federatia Rusa, S.U.A., China, India, Brazilia, Columbia, Togo.

Guano este o depunere de substanta organica, rezultata din acumularea excrementelor si oaselor de la pasarile ce traiesc in climatul uscat sau in pesteri, in largul tarmurilor chilian, peruan, namibian, in insulele Nauru si Curacao. se utilizeaza ca ingrasamantsau pentru extragerea fosforului.

Apatita se foloseste la obtinerea fosforului si a ingrasamintelor fosfatice, a chibriturilor, ceramicei si sticlei.Cele mai mari rezerve sunt cantonate in Asia, America de Nord, Africa si Australia.

Sulful nativ este prezent, prin zacaminte specifice, in ariile vulcanice din Japonia, Chile, Noua Zeelanda, Sicilia, Mexic, Romania, S.U.A, Polonia, precum si in zacamintele de natura sedimentara din China, India, Iran, Polonia si S.U.A sau in zacaminte gazeifere din zona Golfului Persic, Franta, Canada.

Resursele minerale utile nemetalifere sunt cele mai abundente dintre resursele naturale din litosfera si au o larga utilizare in stare naturala sau ca materie prima in industrie. Rezervele de substante minerale utile nemetalifere sunt aproape nelimitate.

Dintre rocile eruptive cu valoare economica, mai importante sunt granitul andezitul, bazaltul, riolitul, dacitul, utilizate pentru construirea drumurilor, cailor ferate si monumente. Marile cariere de roci eruptive sunt repartizate in spatiul scuturilor continentale vechi si apoi in ariile vulcanice mai recente.
Rocile sedimentare se reprezinta prin varietati de calcar, argile, nisipuri, pietrisuri, folosite in industria liantilor; nisipul cuartos in industria sticlei; argilele caolinoase pentru propductia de portelan si faianta; argilele refractare pentru productia de ceramica.

Rocile metamorfice cu valoare economica deosebita se reprezinta prin marmura, utilizata in constructii, la decoratiuni interioare si exterioare la realizarea unor monumente si obiecte de arta. Zacaminte de marmura, recunoscute pentru calitatea si culoarea lor. Se gasesc in Italia, la Carrara (alba) si in Campania (verde), in Portugalia (albastra), Norvegia (trandafirie), Romania (roza, galbena, vinetie).
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.