Resursele furajere

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Furajele verzi se caracterizeaza printr-o digestibilitate ridicata (70-80%) si un continut ridicat de proteine, vitamine si saruri minerale. Cand sunt consumate cu placere de animale, influenteaza favorabil functia de reproductie, cresterea si dezvoltarea ca si productia de lapte. Nutretul verde se obtine de pe pajistile naturale si cultivate, avand o valoare nutritiva diferita in functie de compo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resursele furajere

Furajele verzi se caracterizeaza printr-o digestibilitate ridicata (70-80%) si un continut ridicat de proteine, vitamine si saruri minerale. Cand sunt consumate cu placere de animale, influenteaza favorabil functia de reproductie, cresterea si dezvoltarea ca si productia de lapte. Nutretul verde se obtine de pe pajistile naturale si cultivate, avand o valoare nutritiva diferita in functie de compozitia botanica a pajistilor si de faza de vegetatie.

Se poate folosi prin pasunat sau prin cosire si administrat ca atare. Cele mai valoroase nutreturi verzi sub aspect nutritiv se obtin de pe pajistile in care predomina plante din familia leguminoaselor si gramineelor.
Valoarea nutritiva medie a acestor nutreturi este de 0,15-0,20 UN si 20 g PD/1 kg.
Nutretul verde de pe pajistile naturale nu acopera necesarul de hrana al animalelor, impunandu-se astfel cultivarea plantelor de nutret, in special leguminoase si graminee care dau productii mari de masa verde la ha.

Dintre leguminoasele de nutret cultivate, prezinta o importanta deosebita lucerna, apoi trifoiul, sparceta, ghizdeiul (ca plante perene) si mazarea, mazarichea, soia furajera, fasolita (ca plante anuale). Aceste furaje se caracterizeaza printr-un continut ridicat de proteina si saruri de calciu si potasiu usor asimilabile, caroten, vitamina C si E. valoarea nutritiva medie a leguminoaselor perene cultivate este de 0,7 UN si 25-30 g PD.
Se administreaza tuturor speciilor si categoriilor de animale, dar pentru rumegatoare administrarea lucernei se va face cu precautie datorita producerii meteorizatiilor. Pentru acest motiv, lucerna nu se va administra in stare uda.

Leguminoasele anuale (mazare, mazariche, soia) sunt cultivate de cele mai multe ori in amestecuri cu graminee, fiind cunoscute sub denumirea de borceaguri.
Borceagul de primavara este un amestec de mazariche cu ovaz sau orz de primavara iar cel de toamna, mazariche cu secara sau grau. Valoarea nutritiva este de 0,16 UN si 20 g PD/kg. Sunt cunoscute bine de toate speciile si categoriile de animale, in mod deosebit pana la inspicarea gramineelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.