Resursele extraatmosferice si atmosferice

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.30

nivel: Facultate

Tarile care au valorificat aceasta energie sunt: Japonia, Israel, Sua, Australia. In Romania aceasta energia poate fi valorificata in : Dobrogea si in Campia Romana.Energia eoleana este deasemenea o energie inepuizabila si nepoluanta. Ea este valorificata mai ales in tarile dezvoltate: Olanda, Belgia, Germania, Franta, Sua, Japonia, Australia, etc. la noi in tara energia eoleana poate fi valorific[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resursele extraatmosferice si atmosferice

Tarile care au valorificat aceasta energie sunt: Japonia, Israel, Sua, Australia. In Romania aceasta energia poate fi valorificata in : Dobrogea si in Campia Romana.Energia eoleana este deasemenea o energie inepuizabila si nepoluanta. Ea este valorificata mai ales in tarile dezvoltate: Olanda, Belgia, Germania, Franta, Sua, Japonia, Australia, etc. la noi in tara energia eoleana poate fi valorificata in zonele de Campie, de litoral si montane.

Soarele este una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor fiintelor vii de pe intregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie a intregii omeniri. Omul utilizeza intr-o asa masura combustibilul pe baza de materie fosiliazata (petrol si carbune) incat rezervele se vor epuiza in a doua parte a secolului urmator.

Mai demult s-a crezut ca centrala atomica este o solutie alternativa, dar gradul sau de periculozitate este demonstrat de catastrofa nucleara de la Cernobal, din 1986. S-a demonstrat ca dinte sursele de energie care ar putea inlocui combustibilul fosil, este energia solara, aceasta ofera siguranta si acuratetea cea mai mare.

RADIATIA SOLARA
Atmosfera reflecta aproximativ 30% si absoarbe 20% din radiatia solara; astfel, pe suprafata solului ajung doar 50% din ea. Chiar si asa aceasta cantitate este de 170 de milioane de ori mai mare decat productivitatea celor mai mari centrale. In zonele tropicale aceasta cauzeaza arderea tufisurilor, focul izbucnit datorita focalizarii razelor solare prin picaturile de roua, care se comporta ca niste lentile optice. Grecii au utilizat energia solara inca din 400 i.e.n pentru aprinderea focului, folosind goburi de sticla pline cu apa. In 200 i.e.n ei si chinezii foloseau oglinzi concave in acest scop.

In cuptorul solar modern, lumina solara este folosita pentru a gati , o oglinda concava (reflectorul) focalizeaza razele soarelui pe mancare sau pe vas. In unele cuptoare solare in loc de oglinda solara se foloseste un sistem de oglinzi plate pentru a directiona razele soarelui pe alimente. Pe aceeasi idee se bazeaza si functionarea furnalului solar.In Mont Luis, Franta, s-a construit o cladire cu mai multe nivele, ce are o latura acoperita cu oglinzi, astfel incat totalitatea lor sa formeza o uriasa oglinda concava. Camera de incalzire din focar se poate incalzi pana la 3000 de grade C-la acesta temperatura se topesc majoritatea metalelor-.

CLADIRI INCALZITE DE SOARE
Intr-o oarecare masura fiecare casa este incalzita de Soare dar unele dintre ele sunt proiectate pt. a folosi cat mai bine aceasta sursa de energie gratuita. Aceste case au ferestre mari pe partea unde cad razele soarelui la miza ,iar pe partea racoroasa mii mici.

In multe gospodarii, energia solara se foloseste pentru incalzirea apei. Lumina soarelui incalzeste apa rece care curge prin panourile plate , inchise, numite colectoare. Acestea functioneaza ca niste radiatoare inverse, absorb caldura pt. a incalzi apa. De obicei se monteaza pe acoperisul caselor, sub un unghi care sa permita absorbirea unei cantitati cat mai mari de energie.

Energia eoliana este o sursa de energie regenerabila generata din puterea vantului. La sfarsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producand ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrica.
Desi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori intre 1999 si 2006, ajungandu-se ca, in unele tari, ponderea energiei eoliene in consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.