Resurse umane si dezvoltarea economica a Marii Britanii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Industria concentreaza circa jumatate din populatia ocupata a orasului si este mult diversificata: productia de avioane, nave, automobile, produse optice, instrumente de precizie, rafinarea petrolului, produse chimice, mobila, textile si confectii, incalcataminte, industria farmaceutica, tipografica, etc.Londra este unul dintre cele mai importante centre comerciale si financiare ale lumii, alaturi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resurse umane si dezvoltarea economica a Marii Britanii

Industria concentreaza circa jumatate din populatia ocupata a orasului si este mult diversificata: productia de avioane, nave, automobile, produse optice, instrumente de precizie, rafinarea petrolului, produse chimice, mobila, textile si confectii, incalcataminte, industria farmaceutica, tipografica, etc.Londra este unul dintre cele mai importante centre comerciale si financiare ale lumii, alaturi de New Zork si Zurich. Mare nod de comunicatii feroviare, rutiere, de navigatie (al treilea port european si unul dintre cele mai mari din lume) si al transporturilor aeriene (21 de aeroporturi); cel mai mare metrou din lume (381 km).

Conditii naturale:
Relief
Tara include Insula Marea Britanie, NE Insulei Irlanda si cele circa 5 000 de insule britanice, in cea mai mare parte foarte mici. Cele din urma fiind situate pe o platforma continentala aflata la mai putin de 200 m sub nivelul marii.Putem impartii Marea Britanie in doua regiuni distincte: una mai inalta (muntoasa), in NV, si alta joasa (campii si dealuri), in SE.

Muntii, puternici erodati, se prezinta sub forma unor lanturi orientate in general, SV-NE, dintre care mai importante sunt: in Scotia, Grampian Mountains, care culmineaza in varful Ben Nevis (1 343 m - altitudinea maxima de pe teritoriul Marii Britanii), delimitati de culoarele Firth of Lorne-Moray Firth si Firth of Clyde-Firth of Forth care ii despart de North West Highlands (1 182 m altitudine) si Southern Uplands (849 m altitudine); Pennine Chain, in N Angliei, singurul lant muntos (circa 400 km lungime) orientat NS, transformat de eroziune in podisuri cu altitudini de 250-600 metri (altitudine maxima in Muntii Cross Fell-893 m ) si continuat de Cumbrian Range - cel mai inalt varf din Anglia (Scafell Pike - 978 m); Cambrian Mountains(Mt. Snowdon - 1085 m) acopera cea mai mare parte a Tarii Galilor, masivele muntoase din peninsula Cornwall (621 m in High Willhays din colinele Dortmoor).

In S si E Angliei se intinde o campie sedimentara cu un relief neuniform rezultat in urma modelarii eroziunii in sedimente cu rezistenta diferita (calcare, gresii s.a.). Campia este strabatuta de mai multe siruri de cueste printre care Cotswold Hills (326 m altitudine maxima) si Chiltern Hills (255 m altitudine maxima). Relieful Irlandei de Nord consta dintr-o depresiune - in care cantoneaza lacul Lough Neagh - inconjurata de masive muntoase granitice in N (Sperrin) si S (Mourne- 852 m in vf Slieve Donard) si de un platou bazaltic (Antrim) in NE. Tarmurile Marii Britanii insumeaza 7 750 km si sunt, in general, stancoase, inalte si dantelate in V si joase si rectilinii in E.

Clima
Oceanul Atlantic influenteaza intr-un mod semnificativ clima Marii Britanii. In Insulele Britanice, clima este blanda in tot timpul anului, aceasta datorita, in principal, curentului cald "Gulf Stream", care sufla dinspre insulele Caraibe. Datorita influentelor acestuia, coasta de V a insulelor Marii Britanii e mult mai incalzita decat cea estica, iar regiunile sudice sunt mai incalzite decat cele nordice. Temperatura medie anuala este de 6oC, in nordul extrem al Scotiei si de 11oC, in partea de SV a Angliei. In general, temperaturile oscileaza in jurul valorilor de 15oC, iarna. Rareori, in Insulele Britanice, temperaturile depasesc 32oC sau scad sub -10oC.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.