Resurse si slabiciuni ale statelor

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fara sa o doreasca totdeauna in mod limAZpede, statul, in secolul al XVI-lea isi va deAZplasa "functionarii"15. El ii va desradacina dupa bunul lui plac. Si statele mari mai mult inca decit celelalte. Un astfel de dezradacinat a fost cardinalul Granvelle, acel locuitor din Franche-Comte care declara a nu fi de nici unde. Exemplu exceptional, se va spune, dar & Spania probele unor astfel de deplasa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resurse si slabiciuni ale statelor

Fara sa o doreasca totdeauna in mod limAZpede, statul, in secolul al XVI-lea isi va deAZplasa "functionarii"15. El ii va desradacina dupa bunul lui plac. Si statele mari mai mult inca decit celelalte. Un astfel de dezradacinat a fost cardinalul Granvelle, acel locuitor din Franche-Comte care declara a nu fi de nici unde. Exemplu exceptional, se va spune, dar & Spania probele unor astfel de deplasari priAZsosesc. Este cazul licentiatului Polomares, funcAZtionar la Audiencia din Gran Canaria si care i incheiat cariera ca functionar la Vallado- Astfel hoinaresc, mai mult chiar decit ( militarii in serviciul regelui, cind in cadrul armatei, oind in afara ei.

Din Nantes, unde este un agent eficace la sfirsitul secoAZlului, reprezentantul Spaniei, Don Diego Mendo de Ledesma, ii trimitea lui Filip al II-lea17, a cere ^e ^a suveran un oarecare "ajutor" Pentru dificultatile lui financiare, o lista lunga. Nu cunoastem un mijloc mai bun de a se pune Ixi valoare. Iata-1, putin dupa aceea, Corregi-dor la Malaga. Prin acesti Corregidores, stapini ai oraselor si personaje puternice, putea atunci statul sa-si cirmuiasca supusii. Corregidores au fost echivalentul intendentilor in Franta. Don Diego se ocupa in noile sale functii de construirea digului din port.

Rugat, el pleaca imediat in ajutorul Tangerului si Ceutei pe care le ameninta Drake si aceasta fara sa-1 coste, ca prin minune, nici macar un real pe rege. Este adevarat ca Don Diego se ruina in aceasta afacere dezastruoasa pentru punga lui. Era silit, intr-adevar, in aceste noi functii, in timpul sprijinirii fortaretelor, sa intretina la masa lui mai mult de saizeci de cavaleri si alte persoane de rang mare. . . Iata-1 apoi guAZvernator in Ceuta si, in aceasta calitate, cer-cetind gestiunea predecesorului sau. El se lauAZda de a fi fost atit de bun judecator, in aceasAZta:, ocazie, incit postul i-a fost redat: vechiului titular.

Satisfacut de el insusi, iata-1 fara slujAZba si din nou acasa, aproape de Zamora, unde il intimpkiara tipetele justificate ale sotiei si copiilor sai,: coplesiti de mizerie. Accepta in acel moment sa plece in Bretagne,. pentru sase luni. Dar aceste sase luni "dureaza" deja de cinci ani lungi; in timpul absentei, fratele sau mai mare si sotia acestuia au murit, fara ca el sa fi putut primi, pentru folosul propriu nici cea mai mica parcela din mostenirea lasata de ei. Absentii fiind totdeauna de vina, el a Pierdut astfel doua procese. Desigur, inca de la detasarea sa in Bretagne, regele i-a acordat un domeniu de 1500 de ducati in renta, cu Plata pe patru ani in urma, dar ce inseamAZna acest lucru, pe linga enormele sale chtltu-le", a mizeriei sale si a familiei lui?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.