Resurse si limite de supravietuire a organismului uman

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Alte exemple sunt: la o invazie de microbi se produc anticorpi specifici, cand se ingera alimente cu multe glucide se produce o secretie de insulina mai mare care readuce la normal cantitatea de zahar in sange si stimuleaza utilizarea lui la nivelul tesuturilor.
Cand solicitarile mediului sunt intense si brutale devin periculoase. Astfel, solicitarea intensa a functiei de termoreglare prin [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resurse si limite de supravietuire a organismului uman

Alte exemple sunt: la o invazie de microbi se produc anticorpi specifici, cand se ingera alimente cu multe glucide se produce o secretie de insulina mai mare care readuce la normal cantitatea de zahar in sange si stimuleaza utilizarea lui la nivelul tesuturilor.
Cand solicitarile mediului sunt intense si brutale devin periculoase. Astfel, solicitarea intensa a functiei de termoreglare prin expunerea organismului la temperaturi scazute si foarte scazute se soldeaza cu pierderea cunostintei, hipotermie, inghetare si moarte. Cand actiunea factorilor de mediu este moderata, urmata de perioade de relaxare, sunt antrenate mecanismele de reglare si integrare.

Consecintele reactiilor si solicitarilor la media sunt adaptarea sau ruperea echilibrului intern al organismului prin aparitia de leziuni, malformatii si chiar moartea.
Adaptarea la mediu este mecanismul complex de aparare a organismului la solicitarile determinate de schimbarile mediului. O buna adaptare are loc in limite fiziologice cu oscilatii de mica amplitudine si cu revenirea la normal sau cu schimbarea temporara a constantelor mediului intern al organismului. Organele implicate in mecanismele de adaptare cuprind toata sfera organismului - sistemele nervos, endocrin, locomotor etc.

Organele interne, inima si vasele de sange exercita functii de adaptare in corelatie cu alte organe, avand in unele cazuri un rol dominant in fenomenele de adaptare a intregului organism.
Atenuarea sensibilitatii fata de un stimul reprezinta cea mai simpla manifestare adaptativa. De exemplu, adaptarile realizate de organul olfactiv AZdisparitia dupa numai cateva minute a mirosului unei substante (mirosul de smirna sau portocala), desi concentratia ei persista in atmosfera.

Omul suporta o presiune atmosferica de 760 mm Hg. Presiunea apei creste cu adanAZcimea, incat la 10m are o presiune de doua atmosfere. In privinta densitatii, apa este de 800 ori mai densa decat aerul. Variatiile presiunii influenAZteaza procesele biofizice, biochimice si fiziologice ale organismului in apa. Astfel, adaptarea la conditiile de viata subacvatica consta in: echiAZlibrarea presiunilor partiale ale gazelor respiratorii, si a pre-siunilor din urechea medie, acomodarea globului ocular pentru formarea imaginii pe retina, efortul sistemului locomotor pentru mentinerea si redresarea corpului in timpul deplasarii si activitatii sub apa si reglarea nervoasa si hormonala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.