Resurse energetice regenerabile

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.20

nivel: Liceu

2.Energia Solara;
Conceptul de "energie solara" se refera la energia care este direct produsa prin transferul energiei luminoase radiata de Soare. Aceasta poate fi folosita ca sa genereze energie electrica sau sa incalzeasca aerul din interiorul unor cladiri. Desi energia solara este reinnoibila si usor de produs, problema principala este ca soarele nu ofera energie constanta in nici un loc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resurse energetice regenerabile

2.Energia Solara;
Conceptul de "energie solara" se refera la energia care este direct produsa prin transferul energiei luminoase radiata de Soare. Aceasta poate fi folosita ca sa genereze energie electrica sau sa incalzeasca aerul din interiorul unor cladiri. Desi energia solara este reinnoibila si usor de produs, problema principala este ca soarele nu ofera energie constanta in nici un loc de pe Pamant.

In plus, datorita rotatiei Pamantului in jurul axei sale, si deci a alternantei zi-noapte, lumina solara nu poate fi folosita la generarea electricitatii decat pentru un timp limitat in fiecare zi. O alta limitare a folosirii acestui tip de energie o reprezinta existenta zilelor noroase, cand potentialul de captare al energiei solare scade sensibil datorita ecranarii Soarelui, limitand aplicatiile acestei forme de energie reinnoibila.

Nu exista nici un dezavantaj deoarece instalatiile solare aduc beneficii din toate punctele de vedere.Panourile solare produc energie electrica 9h/zi (calculul se face pe minim; iarna ziua are 9 ore) Ziua timp de 9 ore aceste panouri solare produc energie electrica si in acelasi timp inmagazineaza energie in baterii pentru a fi folosita noaptea.

Instalatiile solare sunt de 2 tipuri: termice si fotovoltaice. Cele fotovoltaice produc energie electrica gratis. Cele termice ajuta la economisirea gazului in proportie de 75% pe an. O casa care are la dispozitie ambele instalatii solare (cu panouri fotovoltaice si termice in vid) este considerata "FARA FACTURI" deoarece energia acumulata ziua in baterii este trimisa in retea).Instalatiile solare functioneaza chiar si atunci cand cerul este innorat. De asemenea sunt rezistente la grindina (in cazul celor mai bune panouri).

3.Energia Hidraulica;
Energia hidraulica reprezinta capacitatea unui sistem fizic (apa) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare data in alta stare (curgere). Datorita circuitului apei in natura intretinut de energia Soarelui, este considerata o forma de energie regenerabila.
Energia hidraulica este de fapt o energie mecanica, formata din energia potentiala a apei data de diferenta de nivel intre lacul de acumulare si centrala, respectiv din energia cinetica a apei in miscare.

Exploatarea acestei energii se face curent in hidrocentrale, care transforma energia potentiala a apei in energie cinetica, pe care apoi o capteaza cu ajutorul unor turbine hidraulice care actioneaza generatoare electrice care o transforma in energie electrica.
Tot forme de energie hidraulica sunt considerate energia cinetica a valurilor si mareelor, precum si energia potentiala osmotica.

Energia potentiala osmotica sau energia gradientului de salinitate este energia disponibila din diferenta de concentratie de sare intre apa de mare si apa de rau. Este o energie regenerabila. Doua metode practice pentru acest lucru sunt electrodializa inversa (EDI) si osmoza intarziata de presiune (OIP).

Ambele procese se bazeaza pe osmoza cu membrane ion-specifice. Produsul rezidual cheie este apa salmastra. Acest produs secundar este rezultatul fortelor naturale, care sunt exploatate: curgerea apei dulci in apa marilor, care sunt constituite din apa sarata.
Procedeele au fost confirmate in conditii de laborator. Acestea sunt dezvoltate in utilizarea comerciala in Tarile de Jos (EDI) si Norvegia (OIP). Costul membranei a fost un obstacol.

Membrane noi, ieftine, pe baza unui material plastic din polietilena modificata electric, au facut potrivite procedeele pentru uz comercial potential.Alte metode au fost propuse si sunt in prezent in curs de dezvoltare. Printre ele, o metoda bazata pe tehnologia condensatorilor dublu strat electricsi o metoda bazata pe diferenta de presiune de vapori.

In lume, prima uzina osmotica cu o putere instalata de 4 kW a fost deschisa de Statkraft la 24 noiembrie 2009, in Tofte, Norvegia Aceasta uzina foloseste o membrana poliimidica, si este capabila sa produca 1W / mAC de membrana. Aceasta putere se obtine la 10 l pe secunda de apa care curge prin membrana la o presiune de 10 bar. Atat cresterea presiunii, precum si debitul de apa ar permite sa creasca puterea obtinuta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.