Resurse energetice - energia solara si eoliana

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.29

nivel: Liceu

În sec. al XIX-lea cărbunele a devenit sursa principală de energie în țările aflate în curs de industrializare. Trenurile, vapoarele erau alimentate cu cărbune și cocs, obținut prin arderea cărbunelui la temperaturi foarte ridicate, fiind folosit și în prelucrarea fierului și a oțelului. Datorită problemelor ridicate de transportul cărbunilor în primii ani ai revoluției industriale, orașele indust[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resurse energetice - energia solara si eoliana

În sec. al XIX-lea cărbunele a devenit sursa principală de energie în țările aflate în curs de industrializare. Trenurile, vapoarele erau alimentate cu cărbune și cocs, obținut prin arderea cărbunelui la temperaturi foarte ridicate, fiind folosit și în prelucrarea fierului și a oțelului. Datorită problemelor ridicate de transportul cărbunilor în primii ani ai revoluției industriale, orașele industriale se dezvoltau mai ales în jurul bazinelor carbonifere, cum ar fi: Selby și Cardiff din Țara Galilor. Odată cu apariția petrolului și a gazelor naturale,care erau mai ușor de transportat industria se putea dezvolta oriunde. Actualmente 90% din energia destinată populației este furnizată de combustibilii fosili, restul fiind acoperit de energia nucleară și energia produsă de hidrocentrale.

Cărbunele este încă folosit în industria prelucrătoare de oțel și pentru producerea de energie electrică în toate statele lumii. Deoarece este foarte poluant, producând ploi acide și efect de seră folosirea sa în unele țări ale lumii tinde să fie înlocuită cu gazul natural, care este mai ieftin și mai puțin poluant. După anul 1990 producția de cărbune a început să crească din nou datorită apriției filtrelor care reduc poluarea. Mai importantă este dezvoltarea țărilor, mai ales a celor din America Latină, și din Asia, ceea ce a dus la o continuă creștere a cererii de cărbune. Spre exemplu Japonia este cel mai mare importator de cărbune din lume și China este lider mondial atât în producerea câr și în consumu de cărbune.

În anii 1990 cărbunele furniza aproximativ 28% din energia mondială, gazele naturale 21% și petrolul 40%. Aproape jumătate din producția mondială de petrol era folosită în transporturi, rafinăriile furnizând 97% din combustibilul folosit în transport.
Combustibilii fosili nu sunt surse de energie nelimitate sau ușor regenerabile, dar sunt extrase mult mai repede decât se pot forma alte zăcăminte. Pe viitor se prevede o scădere continuă a acestor resurse ajungâdu-se până la epuizarea totală a zăcămintelor. În anii ’90 experții prevedeau că petrolul, în cantitățile în care se exploatează în zilele noastre, va mai alimenta consumul mondial încă 43 de ani.

Rezervele de gaze naturale vor fi suficiente pentru încă 66 de ani, iar cele de cărbune pentru încă 236 de ani, dacă extracțiile se mențin la cotele actuale. Aceste previziuni sunt relative deoarece ratele de extracție sunt variabile și mereu se descoperă noi și noi zăcăminte. Odată cu diminuarea resurselor energetice inepuizabile, costul lor va crește și astfel se recurge la noi surse de energie, cum ar fi energia produsă de hidrocentrale, energia nucleară și alte surse asupra cărora se mai efectueză încă cercetări.

Aproximativ 18% din enrgia mondială este produsă de hidrocentrale. Energia apelor este folosită încă din antichitate fiind transformată de strămoșii noștri cu ajutorul unor roți în energie cinetică. Centralele hidroenergetice moderne se folosesc baraje și rezervoare mari care pot vi constuite în țările în care există cursuri de ape ce trec prin pante abrupte. Barajul Aswan din Egipt adună apa fluviului Nil în lacul Nasser, unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din lume, în timp ce amenajarea terminată în 1972 din munții “Snowy” este situată într-o zonă din cel mai înalt punct din Australia.

Apa este o sursă foarte ieftină și continuă de energie. Este o sursă nepoluantă de energie, chiar dacă se crede că vegetația de pe fundul lacurilor de acumulare produce o mare cantitate de gaze ce contribuie la sporirea efectului de seră. Constuirea de baraje duce de multe ori la distrugerea unor ecosisteme așa cum este cazul barajului Three Gorges de pe fluviul Yangzi din China care va duce la mutarea a peste un milion de oameni până la terminarea acestuia în 2009.
O barcă se mișcă pe lacul de acumulare de la Three Gorges, situat pe fluviul Yangzi, al treilea din lume ca lungime 6300 de kilometri. Acesta împarte China în două regiuni: una în Nord,unde se cultivă porumbul și una în Sud în care se cultivă în principal orezul.

Folosindu-se de cercetările asupra bombei atomice din 1945 multe țări și-au dezvoltat centrale nuceare, care furnizeză o cantitate uriașă de energie dintr-o cantitate mică de combustibil. Astăzi energia nucleară constituie 17% din totalul de enrgie electrică la nivel mondial. În 1996 un raport constata că existau 437 de reactoare în 31 de țări. Acestea acopereau consumul intern de energie în proporție de 87% in Lituania, 78% în Franța, 58% în Belgia și 53% în Suedia.

Centralele nucleare au și dezavantaje cum ar fi faptul că au nevoie de peste 10 ani pentru a fi construite, costurile de construcție și de producere a energiei, deși variabile de la o țară la alta sunt foarte mari, și produc o serie de deșeuri radioactive foarte nocive pentru mediul înconjurător și pentru oameni. Accidentul nuclear de la Cernobâl din 1986 a umbrit industria producătoare de energie nucleară,provocând proteste în masă, care au dus la închiderea unor astfel de centrale. Un referendum în Suedia din 1980 se pronunța pentru renunțarea totală la energia nucleară până în 2010.

Cercetările se axează pe descoperirea și exploatarea altor surse inepuizabile de energie, cât mai puțin poluante și cât mai puțin costisitoare, cum ar fi energia solară, eoliană, energia geotermală, etc.
Relativa nerentabilita-te a acestor surse de energie este dată pe moment de costurile relativ mari, dar scăderea drastică a combustibililor fosili va duce la o mai intensă valorificare pe viitor a acestor tipuri de energie.

Energia solară este folosită în unele state cum ar fi Africa, Statele Unite ale Americii pentru alimentarea cu energie electrică a unor locuițe, dar pe scară mică deocamdată. Ea mai este folosită pentru alimentarea steliților artificiali, a stațiilor cosmice, a calculatoarelor, ceasurilor, etc. . Un număr de companii s-au unit după anii ’70 într-o asociație multinațională, ce sprijină valorificarea energiei solare, dar în unele cazuri ajută la plantarea de păduri pentru a încuraja și folosirea rațională a lemnului ca sursă de energie termică.

Energia solara

Soarele este una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor ființelor vii de pe întregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie a întregii omeniri.
Omul utilizeza intr-o așa măsura combustibilul pe baza de materie fosiliazata (petrol si cărbune) încât rezervele se vor epuiza in adoua parte a secolului următor. Mai demult s-a crezut ca centrala atomica este o soluție alternativa, dar gradul sau de periculozitate este demonstrat de catastrofa nucleara de la Cernobal, din 1986. S-a demonstrat ca dinte sursele de energie care ar putea înlocui combustibilul fosil, este energia solara, aceasta oferă siguranța si acuratețea cea mai mare.

RADIATIA SOLARA

Atmosfera reflecta aproximativ 30% si absoarbe 20% din radiația solara; astfel, pe suprafața solului ajung doar 50% din ea. Chiar si așa aceasta cantitate este de 170 de milioana de ori mai mare decât productivitatea celor mai mari centrale.
In zonele tropicale aceasta cauzează arderea tufișurilor, focul izbucnit datorita focalizării razelor solare prin picăturile de rouă, care se comporta ca niște lentile optice. Grecii au utilizat energia solara inca din 400 i.e.n pentru aprinderea focului, folosind goburi de sticla pline cu apa. In 200 i.e.n ei si chinezii foloseau oglinzi concave in acest scop.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.