Resurse energetice

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Carbunele este inca folosit in industria prelucratoare de otel si pentru producerea de energie electrica in toate statele lumii. Deoarece este foarte poluant, producand ploi acide si efect de sera folosirea sa in unele tari ale lumii tinde sa fie inlocuita cu gazul natural, care este mai ieftin si mai putin poluant. Dupa anul 1990 productia de carbune a inceput sa creasca din nou datorita apritiei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resurse energetice

Carbunele este inca folosit in industria prelucratoare de otel si pentru producerea de energie electrica in toate statele lumii. Deoarece este foarte poluant, producand ploi acide si efect de sera folosirea sa in unele tari ale lumii tinde sa fie inlocuita cu gazul natural, care este mai ieftin si mai putin poluant. Dupa anul 1990 productia de carbune a inceput sa creasca din nou datorita apritiei filtrelor care reduc poluarea.

Mai importanta este dezvoltarea tarilor, mai ales a celor din America Latina, si din Asia, ceea ce a dus la o continua crestere a cererii de carbune. Spre exemplu Japonia este cel mai mare importator de carbune din lume si China este lider mondial atat in producerea car si in consumu de carbune. In anii 1990 carbunele furniza aproximativ 28% din energia mondiala, gazele naturale 21% si petrolul 40%. Aproape jumatate din productia mondiala de petrol era folosita in transporturi, rafinariile furnizand 97% din combustibilul folosit in transport.

Combustibilii fosili nu sunt surse de energie nelimitate sau usor regenerabile, dar sunt extrase mult mai repede decat se pot forma alte zacaminte. Pe viitor se prevede o scadere continua a acestor resurse ajungadu-se pana la epuizarea totala a zacamintelor. In anii '90 expertii prevedeau ca petrolul, in cantitatile in care se exploateaza in zilele noastre, va mai alimenta consumul mondial inca 43 de ani. Rezervele de gaze naturale vor fi suficiente pentru inca 66 de ani, iar cele de carbune pentru inca 236 de ani, daca extractiile se mentin la cotele actuale.

Aceste previziuni sunt relative deoarece ratele de extractie sunt variabile si mereu se descopera noi si noi zacaminte. Odata cu diminuarea resurselor energetice inepuizabile, costul lor va creste si astfel se recurge la noi surse de energie, cum ar fi energia produsa de hidrocentrale, energia nucleara si alte surse asupra carora se mai efectueza inca cercetari.

Aproximativ 18% din enrgia mondiala este produsa de hidrocentrale. Energia apelor este folosita inca din antichitate fiind transformata de stramosii nostri cu ajutorul unor roti in energie cinetica. Centralele hidroenergetice moderne se folosesc baraje si rezervoare mari care pot vi constuite in tarile in care exista cursuri de ape ce trec prin pante abrupte. Barajul Aswan din Egipt aduna apa fluviului Nil in lacul Nasser, unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din lume, in timp ce amenajarea terminata in
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.