Restauratia Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.38

nivel: Facultate

De aceea, s a ferit, in pofida insistentei maAZmei si a surorii sale Henrieta, amandoua catolice, sa se converteasca. Fusese atras de catolicism, poate si convins; dar isi amintise de pasiunea puritanilor si nu voise sa si compromita tronul. Pentru a-l feri de pericolele de la curtea papista din Saint Germain, credinciosul sau sfetnic, Hyde, il condusese in Olanda, la sora sa Maria, sotia lui Wilh[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Restauratia Anglia

De aceea, s a ferit, in pofida insistentei maAZmei si a surorii sale Henrieta, amandoua catolice, sa se converteasca. Fusese atras de catolicism, poate si convins; dar isi amintise de pasiunea puritanilor si nu voise sa si compromita tronul. Pentru a-l feri de pericolele de la curtea papista din Saint Germain, credinciosul sau sfetnic, Hyde, il condusese in Olanda, la sora sa Maria, sotia lui Wilhelm de Orania. Acolo iubise o tanara refugiata din Tara GaliAZlor, Lucy Walters, si avusese de la ea un bastard, pe care-l facu duce de Monmouth.

Traiul unui print, exilat e greu: Carol imprumutase bani de la curtea Frantei, de la curtea Spaniei. Viata lui precara facuse din el un barbat mai curand fermecator decat maiestos, mai curand abil decat scrupulos. Era ferm decis, daca viata ii va surade vreodata, sa se bucure de ea din plin. Ceea ce s a vazut destul de bine cand a devenit rege si cand ministrii sai, cautandu-l ca sa i vorbeasca de treburile statului, il gaseau jucandu se cu cainii sau mangaindu si amantele. Cand a debarcat, la 25 mai 1660, pe plaja de la Dover, primarul i a oferit o Biblie. Carol a raspuns "ca i tocmai ceea ce si dorea mai mult pe lume". SucceAZsorul lui Cromwell avea simtul umorului, dar spiAZritul ireverentios.

II. Londra ii facu o primire calduroasa. "Soselele erau presarate cu flori, pe strazi atarnau pretutinAZdeni tapiserii; clopotele sunau, vinul curgea in urcioare... Eram pe Calea Strandului231 - scrie Evelyn -, priveam la toate acestea si-l binecuvantam pe Dumnezeu. Si totul s a facut fara a se varsa o picatura de sange si de catre aceeasi armata a carei rebeliune il alungase..." Carol al Il lea, intorcandu se zambind catre cineva din suita sa, ii spuse: "a fost desigur, propria lui greseala ca a lipsit atata vreme, caci nu intalnea pe nimeni care sa nu fi dorit intoarAZcerea sa".

Nestatornicia poporului este surprinzaAZtoare. Toata comportarea lui Carol ar fi trebui sa i scandalizeze pe supusii sai. O data cu bagajele aduAZcea si o frumoasa amanta, pe Barbara Villiers, care avea sa devina lady Castlemaine, cu care si a petreAZcut, in mod cinic, prima sa noapte la Whitehall.Curand fu inconjurat de un adevarat harem si moraAZvurile curtenilor imitara pe ale regelui. Dar dupa restrictiile puritane, putina extravaganta nu displaAZcea. "Desfraul deveni loialism, seriozitatea deveni rebeliune". Regele se deprinsese in tineretea sa ratacitoare cu hoinareala si lipsa de raspundere.

El lasa toata puterea reala sfetnicului sau din exil, Eduard Hyde, pe care-l facuse lord Clarendon. Inceputurile acestei guvernari n au fost lipsite de abilitate. Un act de "indemnizatie si uitare" linisti pe cei care luasera parte la rebeliune. Au fost exeAZcutati numai regicizii, intr un macel dezgustator. Trupurile lui Cromwell si inca ale catorva fura dezAZgropate, spanzurate, apoi ingropate la piciorul spanzuratorii. Ca la orice restauratie, prietenii de zile grele se socotira prost tratati. Legea amnistiei ii deceptionase.

"Indemnizatii pentru dusmanii regelui, uitare pentru prietenii sai", spuneau ei cu amaraAZciune. Aceasta politica moderata, care supara pe cativa cavaleri extremisti, ii castiga repede de partea monarhiei pe squire ii din partida lui Cromwell.

Restauratia putea sa si ingaduie caderea unor capete cu conditia sa respecte averile dobandite. Clarendon avu inteligenta sa plateasca solda trupelor republicane pana la ultimul penny. Fapt care i a permis sa lase la vatra aceasta redutabila armata fara sa aiba loc nici un conflict.

Cincizeci de mii de veterani ai lui Cromwell se imprastiara pe tot intinsul Angliei; spre onoarea lor, s a constatat ca nici unul n a fost vazut cerand de pomana si nimeni dintre ei nu a facut vreun rau. Puritanismul avea si partile sale bune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.