Responsabilitatea sociala in Romania

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cetatenia corporatista este un concept care echivaleaza compania cu un cetatean si, in consecinta, ea are atat drepturi cat si responsabilitati. Un lucru este insa cert: atat practicienii cat si teoreticienii sunt de acord ca premisa de la care porneste fiecare companie in momentul in care adera la statutul de cetatean corporatist este ca bunastarea comunitatii in mijlocul careia activeaza influe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Responsabilitatea sociala in Romania

Cetatenia corporatista este un concept care echivaleaza compania cu un cetatean si, in consecinta, ea are atat drepturi cat si responsabilitati. Un lucru este insa cert: atat practicienii cat si teoreticienii sunt de acord ca premisa de la care porneste fiecare companie in momentul in care adera la statutul de cetatean corporatist este ca bunastarea comunitatii in mijlocul careia activeaza influenteaza direct capacitatea firmei de a face sau nu profit.

Studiile si cercetarile realizate in ultimii ani releva faptul ca managerii din diferite companii se implica in initiative de CSR datorita unor motivatii dintre cele mai diverse, care pot varia de la dorinta de a face un lucru bun pana la aceea de a consolida rolul companiei intr-o comunitate sau nevoia de a gasi rezolvarea la anumite probleme, cu scopul de a obtine beneficii directe sau indirecte. Pe de alta parte, consumatorii vor companii tot mai responsabile. Un sondaj realizat in Marea Britanie de MORI in anul 2002 avertiza ca 80% dintre respondenti considera ca marile companii au o responsabilitate morala fata de societate.

Un alt studiu, de data aceasta realizat de Business Week in 2000 in SUA, demonstreaza ca 95% dintre americanii intervievati considera ca firmele datoreaza ceva angajatilor si comunitatilor in care opereaza. Nu in ultimul rand, un sondaj realizat in 2001 de catre Burson-Marsteller asupra decidentilor din marile companii releva ca 89% dintre acestia considera ca CSR-ul va influenta toate deciziile majore care vor fi luate in viitor.

Inca nu avem un Ministru al Responsabilitatii Sociale asa cum exista in Marea Britanie. Insa practica responsabilitatii sociale a companiilor din Romania se remarca prin initiative din ce in ce mai numeroase. Exista fundatii corporatiste, programe de voluntariat corporatist, initiative de marketing relationat cu cauza, programe de donatii si chiar campanii sociale sustinute de companii. S-au inmultit deja dezbaterile si seminariile, iar de trei ani exista si competitii ale proiectelor de responsabilitate sociala corporativa. Ceea ce noi nu avem prea mult iar tarile vestice au din plin sunt cercetarile.

Si s-ar putea ca o investigatie serioasa sa ne arate ca, asa cum se intampla tot in Marea Britanie - unde unul din cinci consumatori boicoteaza produsele care nu pot fi asociate cu cate o cauza buna, romanii vor miza din ce in ce mai mult pe companiile responsabile.
Incet-incet, conceptul incepe sa prinda si in Romania, dovada fiind numarul relativ mare de companii care s-au implicat in ajutorarea oamenilor dupa inundatiile de anul trecut si de anul acesta, precum si uriasa sustinere pentru victimele valurilor seismice din Asia de la sfarsitul lui 2004 (la nivel mondial, mobilizarea internationala a dus la strangerea a peste doua miliarde de dolari pentru victime).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.