Responsabilitatea sociala a companiilor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

O alta tendinta actuala a pietei este aceea de globalizare. Pentru multe companii romanesti acest lucru poate insemna o mare amenintare, dar a nu te integra in acest proces nu este cea mai buna varianta. " Cei care vor avea de pierdut cel mai mult in aceasta lume inegala nu sunt cei care nu sunt expusi globalizarii, ci cei care sunt lasati in afara acesteia", spunea Kofi Annan, Secretar de Stat al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Responsabilitatea sociala a companiilor

O alta tendinta actuala a pietei este aceea de globalizare. Pentru multe companii romanesti acest lucru poate insemna o mare amenintare, dar a nu te integra in acest proces nu este cea mai buna varianta. " Cei care vor avea de pierdut cel mai mult in aceasta lume inegala nu sunt cei care nu sunt expusi globalizarii, ci cei care sunt lasati in afara acesteia", spunea Kofi Annan, Secretar de Stat al ONU la Summitul mondial de Dezvoltare Sustenabila de la Johannesburg in 2002. Summitul a fost centrat pe modul in care companiile pot sa rezolve din problemele omenirii. "

La nivelul Uniunii Europene sunt finantate prin programe cadru si se desfasoara mai multe proiecte referitoare la CSR, subliniind importanta acestui domeniu de cercetare in Romania in conditiile aderarii europene.
Prin Programul cadru 6 este finantat de catre Uniunea Europeana proiectul "Retorica si Realitate ( RARE) Analiza responsabilitatii sociale a companiilor in Europa" http://www.rare-eu.net al carui scop este de a imbunatati intelegerea eficintei implementarii CSR si cum poate contribui aceasta la dezvoltarea sustenabila a UE.

In Romania sunt preocupari fata de acest subiect el fiind prezent in cartile editate atat la universitatile din Bucuresti, cat si cele din tara. Aceasta tema este tratata de autorii de management in capitolul ce priveste "organizatia si mediul sau" [Prof.univ.dr.Radu EMILIAN (coordonator), Conf.univ.dr.Gabriela TIGU, Lector univ.dr.Olimpia STATE, Ec.drd.Laur EMILIAN, Fundamentele managementul firmei, Biblioteca digitala ASE], dar este mentionat si in cartile de marketing constituind aici o etapa a dezvoltarii marketingului.

Pe planul cercetarii stiintifice in cadrul Academiei de Studii Economice responsabilitatea sociala a companiilor incepe sa devina un subiect de cercetare si de dezbate de catre specialistii acestei institutii. In acest sens, se inscrie proiectul dnului Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu DEZVOLTAREA RESPONSABILITATII SOCIALE CORPORATIVE IN IMM-URILE DIN ROMANIA, IN PERSPECTIVA INTEGRARII IN UNIUNEA EUROPEANA aplicat spre finantare la CNCSIS.

De asemenea, companiile multinationale care au implementate astfel de programe si in Romania sustin conferinte in cadrul ASE.Astfel, Catedra de Comunicare si Doctrine Economice din cadrul ASE a organizat in noiembrie 2005 o dezbatere privind politica de CSR a companiei Philip Morris, aratand ca aceasta tema reprezinta o preocupare atat pentru mediul academic cat si pentru cel de afaceri.

Marketingul ca domeniu de cercetare stiintifica contribuie prin intrumentele si metodele sale la dezvoltarea sustenabila a societatii. Daca nu demult aceasta era asociat de catre practicieni ca fiind o cale de a genera profituri cat mai mari, la nivel stiintific insa s-au ridicat probleme referitoare la etica in marketing, responsabilitatea sociala a marketingului si a companiei.Cuvinte cheie: etica in marketing, responsabilitate sociala, planificare strategica.

Se poate afirma ca primele dezbateri la nivel academic despre Responsabilitatea Sociala a Companiilor a inceput in anii 1950.
Sub denumirea de "Responsabilitatea sociala" initial a avut in prim plan asteptarile societatii de la mediul de afaceri si la obligatiile etice ale companiei fata de aceasta. Howard Bower, 'parintele' CSR, definea CSR ca fiind: " obligatiile oamenilor de afaceri de a urma acele politici, de a lua acele decizii, sau de a urma acele directii care sunt agreate in termeni de valori si obiective de catre societatea noastra" [1].In contrast cu aceasta, in anii 1970 directia de cercetare stiiintifica s-a mutat catre capacitatea companiilor de a raspunde la cerintele mediului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.