Responsabilitate si raspundere in organizarea sociala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Din cauza lipsei de experienta, ca si a confuziei cu privire la raporturile reale ale acestor organizatii cu institutii guvernamentale, gradul lor de interventie in societatea civila romaneasca este inca insignifiant. Se manifesta inca destul de timid spiritul lor autonom, participarea voluntara la actiuni, demersul critic fata de modul de organizare si conducere a societatii. Aceste organizatii v[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Responsabilitate si raspundere in organizarea sociala

Din cauza lipsei de experienta, ca si a confuziei cu privire la raporturile reale ale acestor organizatii cu institutii guvernamentale, gradul lor de interventie in societatea civila romaneasca este inca insignifiant. Se manifesta inca destul de timid spiritul lor autonom, participarea voluntara la actiuni, demersul critic fata de modul de organizare si conducere a societatii. Aceste organizatii voluntare trebuie sa se concentreze pe realizarea nevoii de identificare, de comunicare si de contact, de sprijin reciproc, de comparare a comportamentelor etc. de catre membrii lor.

Birocratia:Din cauza complexitatii structurilor organizationale si a multitudinii de functii pe care trebuie sa le indeplineasca in societatea contemporana, relatiile din cadrul organizatiilor formale au capatat un continut si forme specifice. Dupa cum am constatat la tema despre grupuri, in structurile grupale mici oamenii interactioneaza direct intre ei.

In organizatiile formale, raporturile dintre oameni se stabilesc, in vederea atingerii scopurilor, pe temeiul unor proceduri administrative si al unor documente scrise. Numai daca se standardizeaza si se repeta operatiile efectuate in cadrul organizatiei, structurile acesteia pot functiona eficient. De aceea, in marile organizatii fiinteaza un proces caracteristic: birocratia, care este o structura intemeiata pe o ierarhie a statusurilor si rolurilor fiecarui agent social din componenta ei, prevazuta in proceduri si regulamente, si bazata pe o diviziune a functiilor si a autoritatii.

Ea exprima puterea detinuta de aparatul administrativ intr-o organizatie. De regula, birocratia functioneaza in sistemele institutionale guvernamentale, organizatiile de afaceri, religioase, politice, de educatie.Am aratat ca, in discutarea tipurilor de organizatii, o contributie esentiala a adus-o sociologul german M. Max Weber. El a remarcat ca in perioada moderna toate tipurile de activitate se organizeaza prin rationalitate, iar aceasta este insotita de birocratie. Dupa Max Weber, birocratia are sapte mari caracteristici (E. Friedberg, op. cit., in Tratat, p. 424
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.