Resedinta lui Decebal

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Arata, intr-adevar, ciudat ca exact ei, romanii, nu au lasat nici o marturie scrisa despre columna de piatra, o adevarata piatra de hotar a culturii antice, chiar ei, care obisnuiau sa scrie o gramada despre orice, oriunde. Si va fi acelasi spaniol care va fi primul sa stabileasca faptul ca toate basoreliefurile Columnei se refera la aceste doua dramatice razboaie dintre Roma Imperiala si stramosi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Resedinta lui Decebal

Arata, intr-adevar, ciudat ca exact ei, romanii, nu au lasat nici o marturie scrisa despre columna de piatra, o adevarata piatra de hotar a culturii antice, chiar ei, care obisnuiau sa scrie o gramada despre orice, oriunde. Si va fi acelasi spaniol care va fi primul sa stabileasca faptul ca toate basoreliefurile Columnei se refera la aceste doua dramatice razboaie dintre Roma Imperiala si stramosii poporului roman (citand din lucrarea istoricului Radu Florescu, pagina 11).

Si acum urmeaza descrierea exacta a parintelui Ciaccone a primei scene din Columna lui Traian, cu mentiunea ca acest calugar era bine pus la punct cu aspectele majore ale realitatii italiene ale sec. XVI. (dupa prof. Dr. N. Copoiu in lucrarea "Palatul lui Decebal"):"Resedinta lui Decebal era un palat magnific, decorat cu columne si portrete, probabil situat pe tarmul nordic al Dunarii, pe care imparatul Traian il va ocupa ulterior, dand ordine sa se pastreze toata mobila regala. Momentul culminant este in timpul "Tratatului de Pace" temporar incheiat in 102 d.H. intre Traian si Decebal.

De-a lungul esplanadelor de sus ale palatului se putea vedea o presupusa statuie a insusi regelui Decebal, sculptura putand reprezenta in acelasi timp unul din marii sai predecesori, imbracat in costumul national dacic. Poarta principala a palatului se vede ca era indreptata spre Dunare. Frontul ei infatisa trei tineri complet dezbracati, fiecare tinand cate o torta. Cel din mijloc avea aratatorul si bratul drept ridicate, carand torta cu mana stanga, aratand doua crucifixuri in mana dreapta. Aceste ultime doua sculpturi pot fi considerate ca imagini a asa-numitului "LARS", adica ACELE DIVINITATI CARE INDICAU IN CADRUL VECHII MITOLOGII DACICE CINE AVEA GRIJA DE CASA SI CINE O PAZEA.

Aparent nimic inauntrul unei case nu putea fi ascuns de acesti mici "zei de casa" deoarece se credea ca ei detin elementele foc si lumina, fiind extrem de credinciosi locatarilor casei lor. Ultima caracteristica era artistic exprimata prin degetul ridicat "LARS".
Aceasta total noua descriere contravine, bineinteles, cu ceea ce am fost invatati decenii de-a randul in scolile comuniste. Multi dintre noi au crezut mereu ca vechii daci ar fi fost un fel de salbatici si tarani primitivi, locuind in bordeie sub pamant, in timp ce aveau mari si numeroase mine de aur imprejur, si care, asa cum sustin, au trebuit sa astepte venirea "romanilor civilizatori" condusi de "stramosul nostru" Traian insusi, pentru a putea ajunge la "societatile de elita" ale lumii antice.

"Civilizatorii" au fost in realitate trupe mercenare romane care pe durata chiar a primului an de sedere pe bucatile de teritoriu cucerite, aveau sa devina "faimoase" nu numai pentru ca au furat tezaurul regelui Decebal (dupa ce l-au fortat pe viteazul rege sa se sinucida) dar si prin ulterioara lor considerare de catre un val de istorici iresponsabili ca fiind promotori ai progresului social... El, imparatul Traian, avea sa ia credit postum pentru "civilizarea" noastra intr-un mod similar in care, secole mai tarziu, au aplicat-o conducatorii fanarioti straini ("Fanarul" era un cartier al Istambulului din Epoca Mijlocie, renumit pe timpul expansiunii Imperiului Otoman datorita "rezidentilor", marea majoritate de origine greaca) si care strangeau bani pentru a-i oferi sultanului in "schimbul" coroanei vreunui stat vasal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.