Republica africa de sud

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.56

nivel: Liceu

     Populata de bosimani si hotentoti īn antichitate, colonizata de olandezi īn secolul al XVII-lea si transformata īn colonie britanica īncepānd cu secolul al XIX-lea, Africa de Sud īsi cāstiga suveranitatea īn 1934.

      Mult timp populatia Africii de Sud a fost victima unei politici de segregare rasiala (apartheid), fundamentata īntre cele doua razboaie mondiale si dezvoltata c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Republica africa de sud

     Populata de bosimani si hotentoti īn antichitate, colonizata de olandezi īn secolul al XVII-lea si transformata īn colonie britanica īncepānd cu secolul al XIX-lea, Africa de Sud īsi cāstiga suveranitatea īn 1934.

      Mult timp populatia Africii de Sud a fost victima unei politici de segregare rasiala (apartheid), fundamentata īntre cele doua razboaie mondiale si dezvoltata cu precadere dupa 1945.

      Noua politica democratica de dupa 1989 sanctionata printr-un referendum national īn 1992 a determinat revenirea treptata a Africii de Sud īn comunitatea internationala.

      Asezarea: Īn cel mai sudic punct al Africii, cu iesire la doua oceane, Atlanticul īn vest si cel Indian īn est. Are noua provincii administrative: Western Cape, Eastern Cape, Northern Cape, KwaZulu-Natal, Free State, Mpumalanga, Gauteng, North West, Northern Province.

      Suprafata: 1221037Km2

      Vecini: de la est la vest, Mozambic, Zimbabwe, Botswana, Namibia (independenta din 1990).

      Populatia: 44,3 milioane locuitori (36 locuitori/Km2)

      Capitala: Pretoria (822000 locuitori), capitala administrativa si Cape Town (aproape 2 milioane locuitori), capitala legislativa.

      Caracteristica peisajului: o fortareata ce patrunde adānc īn ocean. Munti īnalti domina platouri interioare ce coboara lin spre Kalahari.

     Elementele mediului īnconjurator     1. Relieful

     " Tarmurile au lungime de aproape 3000 de Km, de la granita cu statul Mozambic, īn est, pāna la fluviul Orange, īn vest. Ele sunt īn cea mai mare parte tarmuri īnalte, stāncoase, slab fragmentate de golfuri (Sf. Elena) si peninsule mici (Capul Bunei Sperante, Capul Acelor). Apele de coasta sunt strabatute de curentul cald Mozambic, īn est, si cel rece īn Benguelei, īn vest.

     " Relieful creste īn altitudine dinspre tarm, spre Muntii Scorpiei (Drakensberg), īn est (3657m). Īn sud se dezvolta Muntii Capului, de 2000m. Ei reprezinta marginea mai īnalta a podisului. Īn lungul Atlanticului apare o cāmpie litorala īngusta (60 Km), Desertul Namib. Cea mai mare parte a tarii este ocupata de podisuri de peste 1500m (Veld), īntrerupte de dealuri izolate si de siruri muntoase joase. La nord de fluviul Orange, se prelungeste Depresiunea Kalahari, cu un peisaj de stepa tropicala.

     2. Clima, apele si vegetatia

     " Desi situata, īn cea mai mare parte, īn zona climei tropicale clima Africii de Sud difera mult de cea a Saharei. Desertul propriu-zis nu se īntālneste decāt pe o fāsie īngusta īn lungul Oceanului Atlantic (Namib), adapostita de podisuri īnalte. Umiditatea creste spre est si nord-est, datorita caracterului musonic pe care īl īmbraca alizeul de sud-est, ce bate īn timpul verii australe dinspre Oceanul Indian. Regiunea Cap are un climat mediteranean, cu ploi de iarna.

     " Reteaua hidrografica este slab dezvoltata si are o scurgere periodica, cu exceptia rāurilor care dreneaza regiunile estice si Cap. cel mai important este fluviul Orange (1860 Km), cu afluentul Vaal.

     " Vegetatia tipica este reprezentata prin plante xerofile, de desert si semidesert. Savanele se prelungesc din podisurile estice, unde au ierburi īnalte (veld) spre interiorul tarii, unde se transforma īn stepe cu ierburi rare si tufisuri. Īn vest apar fāsii de vegetatia dispuse aproape paralel cu tarmul: desert (Namib), stepe si asociatii de plante suculente (aloe). Regiunea Cap are o vegetatie mediteraneana bogata, cu numerosi arbusti vesnic verzi.

     3. Populatia si economia

     " Primii locuitori ai Africii de Sud, bosimanii si hotentotii, s-au retras spre Depresiunea Kalahari (unde traiesc si īn prezent ca vānatori si culegatori), datorita invaziei populatiilor bantu dinspre nord. Acestea s-au stabilit, īncepānd cu secolul al X-lea pe platourile si cāmpiile litorale estice, unde practica si astazi cresterea extensiva a bovinelor si ovinelor. Īncepānd cu secolul al XVII-lea are loc colonizarea olandeza (bura) pe tarmul vestic, fondānd orasul Cap. de aici ei au patruns spre nord. La sfārsitul secolului al XVIII-lea, īn urma razboaielor anglo-bure, are loc colonizarea britanica a Africii de Sud. Celor peste 3 milioane de albi si 17 milioane de negrii li se adauga populatia metisa si numerosi indieni veniti ca sa lucreze pe plantatiile de zahar din Natal. Limbiile oficiale sunt afrikaans (olandeza cu influente engleze, bantu si hotentota), engleza, precum si 9 limbi ale populatiei autohtone.

     " Africa de Sud este singurul stat african unde industria joaca un rol mai important īn economie decāt agricultura. Aceasta este reprezentata prin culturi mediteraneene, plantatii de zahar īn est, o zootehnie moderna (bovine si ovine) pe platourile interiore. Bogatia acestui stat o constituie diamantele, descoperite din 1867, si aurul, din 1886 (cel mai important producator mondial); dispune apoi de platina, crom, uraniu etc.. Rezervele de carbune si fier au permis dezvoltarea industriei siderurgice si a masinilor. Principalele areale industriale sunt orasele miniere (Johannesburg) si cele portuare (Cape Town). Ele sunt unite prin peste 24000 de cale ferata si sosele moderne.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.