Republica Polonia

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Polonia este una dintre cele mai intinse tari din Europa Centrala. Doua treimi din suAZpraAZAZfata sa, inspre nord, este acoperita de campie si coline (formate din deAZpoAZziAZte glaAZcia-le). Treimea dinspre sud este alcatuita din dealuri si munti: in SV Muntii SuAZdeti. InAZspre est, la granita cu Cehia, se ridica M-tii Carpati,iar in continuarea lor MunAZtii BesAZAZchizii Apuseni. Cel mai inalt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Republica Polonia

Polonia este una dintre cele mai intinse tari din Europa Centrala. Doua treimi din suAZpraAZAZfata sa, inspre nord, este acoperita de campie si coline (formate din deAZpoAZziAZte glaAZcia-le). Treimea dinspre sud este alcatuita din dealuri si munti: in SV Muntii SuAZdeti. InAZspre est, la granita cu Cehia, se ridica M-tii Carpati,iar in continuarea lor MunAZtii BesAZAZchizii Apuseni. Cel mai inalt varf din Polonia este Rysy (2499 m) in Muntii TaAZtra. Cel mai lung rau este Vistula; traverseaza pe o lungime de 1069 km intreaga PoAZloAZnie paAZAZna la Marea Baltica. Raul Odra este cel de-al doilea rau important ca lungime (742 km) al Poloniei si isi are izvoarele in Cehia.

Nu exista lacuri importante pe teAZriAZtoAZriul PoAZAZloniei, dar in partea de nord sunt cateva lacuri de dimensiuni mai mici de oriAZgiAZne glaAZAZciara. Aproximativ un sfert din teritoriu este impadurit, majoritatea fiind acoAZpeAZrit cu arAZbusti cu frunze necazatoare, inclusiv pini si molizi. In categoria copacilor cu fruAZnAZAZze caAZzatoare se inscriu fagii si stejarii. Speciile de animale intalnite pe teAZriAZtoAZriAZul PoAZAZloAZniei sunt asemanatoare cu cele din tarile Europei Centrale: caprioare, porci misAZAZtreti, cateva specii de castori si elani, alaturi de marmote, ursi, capre negre, rasi si linAZxi, in Carpati, iar ca specii de pasari: ierunca, lebada, cocori.

In rauri se inAZtalAZneAZsc pasAZtravi, stiuci, bibani, tipari si platici. Populatia si cultura In timpul celui de-al doilea razboi mondial 6 milioane de oameni (~1/6 din poAZ-pulatie) au decedat, inclusiv aproximativ 3 milioane de evrei exterminati in laAZgaAZreAZle din GerAZmaAZnia. Duoa razboi, mare parte din populatia de origine germana a fost exAZAZpulzata, in vreAZme de o parte a ucrainienilor s-au restabilit in URSS. Ca rezultat al emiAZAZgrarii pe scaAZra larga in sec. XVIII-XIX, numerosi polonezi traiesc in afara graAZniAZteAZlor tarii, in speAZAZAZcial in SUA. Aproximativ 60% din populatia Poloniei traieste la oras. EduAZAZcatia in scoli este obli-gaAZtoAZrie la copiii cu varste cuprinse intre 7-15 ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.