Republica Federala Germania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Germania, devenita una dintre marile puteri europene, s-a implicat in Primul Razboi Mondial prin aliatul ei Austro-Ungaria (1914). Germania a invadat de cateva ori Franta. Razboiul s-a incheiat in 1918, si, ca una din urmari, imparatul Germaniei a fost fortat sa abdice. In Tratatul de la Versailles, de dupa razboi, Germania a fost considerata responsabila pentru razboi.

Unii politic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Republica Federala Germania

Germania, devenita una dintre marile puteri europene, s-a implicat in Primul Razboi Mondial prin aliatul ei Austro-Ungaria (1914). Germania a invadat de cateva ori Franta. Razboiul s-a incheiat in 1918, si, ca una din urmari, imparatul Germaniei a fost fortat sa abdice. In Tratatul de la Versailles, de dupa razboi, Germania a fost considerata responsabila pentru razboi.

Unii politicieni considera ca conditiile grele impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919 si problemele economice ale crizei economice mondiale incepand cu 1929 i-au permis partidului nazist al lui Hitler, NSDAP, sa obtina un procentaj mare din sufragii si in cele din urma sa formeze un nou guvern in 1933, cu Hitler in functia de cancelar.

Anul urmator Hitler a preluat tot controlul, devenind seful statului si scapand de opozitie prin violenta. In 1935, antisemitismul a devenit o politica oficiala de stat in Germania, justificata formal prin Legile de la Nurnberg (Nurnberger Gesetze). Un moment important in istoria Germaniei il reprezinta unirea cu Austria.

Evenimentul, cunoscut sub numele de Anschluss ("alipire"), s-a petrecut la 12 martie 1938 si reprezinta unul din pasii importanti ai regimului nazist din Germania spre razboi. Germania facut o alianta cu Italia si Japonia numita Axa Berlin-Roma-Tokio. Politica lui Hitler de a anexa tarile vecine a culminat la 1 septembrie 1939 cu izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.

In prima parte a razboiului Germania a avut succese militare, castigand controlul asupra principalelor teritorii din Europa, unei mari parti a URSS si nordului Africii. In 1941, nazistii au pus in aplicare Holocaustul ca politica de stat, bazata pe argumente si pretexte rasiste, de exterminare in masa a milioane de evrei si alte nationalitati.

Intre 1942-1943 balanta in razboi s-a schimbat, succesele trecand de partea Aliatilor impotriva Germaniei, printre care URSS, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. La finele lunii aprilie 1945, Hitler si-a recunoscut esecul total si s-a sinucis. La 8 mai 1945 Germania a capitulat neconditionat.

In urma cererilor facute de Stalin la conferintele de la Ialta si Potsdam, provinciile germane situate la est de raurile Odra (Oder) si Neisse (NeiSe) -- Pomerania, Silezia, orasul hanseatic Danzig (astazi Gdansk in Polonia) si Prusia Rasariteana -- au fost anexate de Polonia si URSS. Cei mai multi locuitori germani ai acesor regiuni, aproximativ 10 milioane inainte de razboi, au fost expulzati. In jur de 2 milioane dintre acestia si-au pierdut viata in razboi si in cadrul procesului de expulzare ("Vertreibung").

In urma razboiului, Germania a fost impartita in patru "zonede ocupatie", controlate de puterile aliate Franta, URSS, Regatul Unit si Statele Unite. Berlinul a fost de asemeni divizat in patru sectoare controlate de aceste puteri. Scindarea a culminat prin constituirea in 1949 pe teritoriul Germaniei a doua state germane: partea de apus s-a numit Republica Federala Germania (RFG, Germania de Vest sau Bundesrepublik Deutschland), iar partea de rasarit, orientata spre URSS, s-a numit Republica Democrata Germana (RDG, DDR, Germania de Est sau de Rasarit).

Germania de vest si-a recuperat rapid nivelul de dinaintea razboiului, devenind o putere economica importanta a Europei. In 1990, dupa caderea comunismului in Europa, cele doua state germane s-au reunificat, prin aceea ca landurile fostei RDG au aderat oficial la RFG, adoptand si constitutia RFG. Tratatul care a definit aceasta reunificare se numeste "Doi plus patru" (a fost incheiat de cele doua state germane si cele patru puteri care detineau suveranitatea asupra intregii Germanii: SUA, Marea Britanie, Franta si URSS).Statul unit este acum una dintre cele mai importante tari din Uniunea Europeana si din lume.

2.Guvernul si politica de stat
Din punct de vedere constitutional Germania este o democratie republicana federala, Forma de guvernamant este parlamentara in care seful guvernului este ales de catre parlament si confirmat de catre presedintele statului .

Cancelarul este ales cu majoritate absoluta de catre Bundestag pe o perioada de 4 ani, si are dreptul de a numi si elibera din functie pe ministri.Detine asa-numita Richtlinienkompetenz, prin care formuleaza in linii mari sarcinile fiecarui ministru. Membrii parlamentului sunt alesi la fiecare patru ani printr-un vot proportional personalizat.

La acest sistem de vot, alegatorii dispun de 2 voturi, care pot fi date si la partide diferite. Cu primul vot se hotaraste dupa sistemul majoritar, care anume candidat sa reprezinte circumscriptia electorala respectiva in Bundestag (candidat ales direct), iar cu al doilea vot se alege, dupa un sistem proportional, partidul dorit in Bundestag. Candidatii alesi direct capata un loc in Bundestag, chiar in cazul cand partidul lor obtine mai putine locuri in Bundestag.

Puterea judiciara are ca organ superior Bundesverfassungsgericht, care poate sa dea ultima decizie peste toate actele legislative sau de administratie. Din 1998 si pana in iulie 2005 a fost la putere la nivelul Germaniei o coalitie parlamentara asa-numita Rosu-Verde, adica intre Social-Democrati (SPD) si Verzi-ecologisti (B90 / Die Grunen).

La 21 iulie 2005 presedintele Horst Kohler a dizolvat parlamentul , ca urmare a votului de neincredere pe care l-a primit cancelarul de atunci Gerhard Schroder (SPD) la 1 iulie in parlament. Ca urmare, la 18 septembrie 2005 au avut loc din nou alegeri federale, in urma carora a venit la putere coalitia guvernamentala "negru-rosu" dintre partidele CDU/CSU si SPD.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.