Reptile

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.58

nivel: Liceu

Reptilele au plamani pentru respirat, fac pui din oua si au sange rece - corpul lor nu produce caldura proprie ci isi ia caldura de la soare. Caldura corpului lor se schimba in functie de caldura mediului inconjurator.
Ele sunt animale poichiloterme.

Reptilele au pielea uscata, groasa si solzoasa.

Ce sunt reptilele ?

Reptilele alcătuiesc o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reptile

Reptilele au plamani pentru respirat, fac pui din oua si au sange rece - corpul lor nu produce caldura proprie ci isi ia caldura de la soare. Caldura corpului lor se schimba in functie de caldura mediului inconjurator.
Ele sunt animale poichiloterme.

Reptilele au pielea uscata, groasa si solzoasa.

Ce sunt reptilele ?

Reptilele alcătuiesc o grupă de animale foarte diverse şi colorate, reprezentate pe fiecare continent, cu excepţia Antarcticii. Cele mai bine cunoscute reptile sunt probabil şerpii şi şopârlele, pur şi simplu pentru că au o arie de răspândire mai mare decât crocodilii, broaştele ţestoare şi iguanele, care intră totuşi şi ele în clasa Reptilia. Adevărul este că mulţi oameni nici nu ştiu că broaştele ţestoase sunt reptile. Au fost descrise peste 7 000 specii de reptile, majoritatea trăind în regiunile tropicale şi sub-tropicale.

Toate reptilele au corpul acoperit cu solzi. Carapacea broaştei ţestoase este alcătuită dintr-un grup de solzi care au crescut şi s-au întărit mai mult.
Reptilele sunt aproape întotdeauna uşor de identificat, datorită unor caracteristici comune care le deosebesc cu uşurinţă de alte animale terestre sau semi-terestre. Cel mai evident semn că un animal este reptilă îl constituie pielea cu solzi care îi acoperă cea mai mare parte a corpului. Toate reptilele au un tip de solzi, iar unele au ajuns chiar să îşi dezvolte aceşti solzi pentru scopuri specifice. Carapacea unei broaşte ţestoase este pur şi simplu alcătuită dintr-un grup de solzi măriţi şi întăriţi, care au evoluat pentru a-şi proteja "proprietarul". Alte reptile au solzii atât de mici, încât nici măcar nu se pot vedea cu ochiul liber.
Toate reptilele sunt vertebrate şi respiră aer (chiar şi cele care îşi petrec în apă o mare parte a vieţii). Aproape toate au patru membre, deşi în cazul şerpilor şi al unor şopârle aceste membre nu sunt, de obicei, vizibile. De asemenea, sunt animale amniotice, ceea ce înseamnă că embrionul care se dezvoltă este protejat de o serie de membrane şi o cochilie dură, care împiedică oul să se usuce, oferindu-i în acelaşi timp o formă de protecţie împotriva animalelor de pradă.
Într-o oarecare măsură, reptilele se definesc şi prin caracteristicile pe care NU le au, la fel de bine ca şi prin cele pe care le au. Spre deosebire de mamifere şi păsări, care au evoluat tot din reptile, animalele din clasa Reptilia sunt în cea mai mare parte incapabile să îşi regleze temperatura propriului corp şi, în acest scop, depind de condiţiile de mediu. De asemenea, reptilele nu au blană sau pene.
Habitat si raspandire

Reptilele sunt animale extrem de adaptabile, care au evoluat astfel încât să ocupe o uimitoare diversitate de habitate. Ele trăiesc pe toate continentele, mai puţin în Antarctica. Cele mai multe ţări au cel puţin o specie de reptilă terestră. Reptilele se găsesc în absolut orice tip de mediu, de la cele mai uscate şi mai aride deşerturi până la cele mai umede păduri tropicale. Sunt în special răspândite în regiunile tropicale şi subtropicale din Africa, Asia, Australia şi cele două Americi, pentru că aici temperaturile sunt mai ridicate şi există o mare diversitate de specii cu care se pot hrăni.

Şopârla australiană este înarmată cu falduri de piele în jurul capului, pentru a avea un aspect mai agresiv în faţa prădătorilor.
Multe specii de şerpi şi şopârle trăiesc în arbori, dar altele preferă să trăiască pe sol, în mlaştini sau în câmp deschis. Există specii precum ţestoasele sau şerpii marini care îşi petrec aproape toată viaţa în largul oceanului. Există chiar şi o specie de şopârlă marină, care trăieşte în Insulele Galapagos, unde îşi petrece o mare parte din viaţă, deşi adesea coboară în adâncuri pentru a se hrăni. Foarte puţine ţări (de obicei, insule) sunt complet lipsite de reptile. Există însă şi ţări unde trăiesc foarte puţin specii de reptile. De exemplu, în Noua Zeelandă nu există nici un fel de şerpi nativi, dar există câteva specii de şopârle, iar acesta este unicul loc unde trăieşte o specie foarte rară de iguană, tuatara.
Cum reptilele au nevoie de căldura mediului, aria de răspândire a acestora este limitată de temperatură şi ele sunt din ce în ce mai puţin răspândite pe măsură ce ne apropiem de poli. Chiar şi în zonele cu ierni grele şi perioade îndelungate de frig, există însă multe specii de reptile, care rezistă datorită capacităţii de hibernare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.