Reproductia animalelor domestice

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Monta libera este un sistem primitiv; prin faptul ca masculii sunt tinuti la un loc cu femelele, prezinta inconveniente ca nu se cunoaste paternitatea produsilor, sunt folositi mai multi masculi, se raspāndesc boli genitale. La pasari, monta libera se face "īn harem" (1 mascul īntr-un grup de femele), fiind posibila cunoasterea paternitatii, lucru esential īn selectie.

Monta dirijat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reproductia animalelor domestice

Monta libera este un sistem primitiv; prin faptul ca masculii sunt tinuti la un loc cu femelele, prezinta inconveniente ca nu se cunoaste paternitatea produsilor, sunt folositi mai multi masculi, se raspāndesc boli genitale. La pasari, monta libera se face "īn harem" (1 mascul īntr-un grup de femele), fiind posibila cunoasterea paternitatii, lucru esential īn selectie.

Monta dirijata se face sub controlul omului, masculii fiind folositi numai cānd femelele sunt īn calduri.Astfel se evita epuizarea masculilor si raspāndirea bolilor; se poate face selectia si potrivirea perechilor.

Prezenta persoanelor straine, tratamentul brutal al masculilor la locul de monta sunt factori care slabesc intensitatea reflexelor sexuale.
Īnsamāntarea artificiala reprezinta procesul de recoltare si introducere a spermei īn organele genitale femele (cānd sunt īn calduri). Dupa locul unde se depune sperma, īnsamāntarea poate fi: vaginala (vaca, oaie, capra); uterina (iapa, catea, pisica); tubara (pasari - īn oviduct).

Din punct de vedere zootehnic avantajul īnsamāntarii artificiale este ca se pot folosi cei mai valorosi masculi, iar numarul descendentilor unui mascul este mult mai mare decāt īn cazul montei. Din punct de vedere sanitar-veterinar, prin aceasta practica se poate evita transmiterea bolilor si se combate sterilitatea (pot fi īnsamāntate si femele cu afectiuni ale aparatului genital).

Din punct de vedere economic, numarul reproducatorilor masculi se reduce de 10-15 ori (cu lichidul seminal recoltat odata pot fi īnsamāntate numeroase femele). Numarul femelelor repartizatre unui mascul īntr-un an difera cu specia, dar si sistemul aplicat .

Tehnica īnsamāntarii artificiale cuprinde mai multe operatii:
- recoltarea spermei, de obicei, se executa cu vagina artificiala; principiul acesteia consta īn reproducerea conditiilor din vagin (temperatura si presiunea potrivite si mediu alunecos īn vederea aparitiei si mentinerii reflexelor sexuale);

- verificarea spermei (cantitate, calitate, capacitatea de fecundare a reproducatorului) se face īn laborator;

- conservarea spermei (forma lichida – se pastreaza 3-4 zile; congelata sau liofilizata – se pastreaza timp nelimitat) pentru a fi folosita mai mult timp si chiar la distanta;

- īnsamāntarea femelelor se executa īn conditii de igiena si cu aparatura speciala.

Īn practica, prin īnsamāntarea artificiala se urmareste realizarea fecunditatii sporite si desfasurarea fatarilor atunci cānd se pot asigura conditii optime de crestere a tineretului. Planificarea fatarilor tot timpul anului imprima reproductiei caracter permanent, ceea ce se recomanda pentru taurine si īn fermele mari de porci; pentru celelalte specii (oi si porci), reproductia are caracter sezonier, īnsamāntarea facāndu-se īntr-un interval scurt de timp, pentru obtinerea de descendenti apropiati ca vārsta.

Oricum, reproducatorii sunt verificati periodic. Pentru sporirea fecunditatii si a prolificitatii se folosesc īnsamāntarile repetate (īn fermele de prasila; daca femelele se mai afla īn calduri se repeta īnsamāntarea la 10-12 ore), duble (īn fermele de productie; la o ors se repeta īnsamāntarea cu lichid seminal de la alt mascul; produsii obtinuti sunt mai vigurosi datorita electivitatii fecundarii) si dubla-repetata (īn fermele de productie; datorita heterospermei creste viabilitatea descendentilor, iar prin repetare fecunditatea si prolificitatea cresc).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.