Reproducerea celulara - Amitoza si mitoza

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.41

nivel: Liceu

Amitoza se caracterizeaza prin anumite particularitati : -nu se realizeaza spiralizarea cromozomilor ; -nu se formeaza fusul de diviziune ; -initial se multiplica nucleolii ; -invelisul nuclear nu dispare ; -dupa diviziunea nucleului exista cazuri cind citoplasma nu se divide, fapt ce contribuie la aparitia celulelor polinucleare. Amitoza reprezinta un mod rapid de diviziune a celulelor si este ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reproducerea celulara - Amitoza si mitoza

Amitoza se caracterizeaza prin anumite particularitati : -nu se realizeaza spiralizarea cromozomilor ; -nu se formeaza fusul de diviziune ; -initial se multiplica nucleolii ; -invelisul nuclear nu dispare ; -dupa diviziunea nucleului exista cazuri cind citoplasma nu se divide, fapt ce contribuie la aparitia celulelor polinucleare. Amitoza reprezinta un mod rapid de diviziune a celulelor si este caracteristica pentru majoritatea organismelor monocelulare, pentru tesuturile patologice, celulele batrine la care s-a redus capacitatea de diferentiere.

Mitoza se caracterizeaza prin restructurari complexe ale nucleului, urmate de formarea unor structuri specifice- cromozomii. In rezultatul mitozei, din celula initiala diploida (2n) se formeaza 2 celule-fiice identice cu celula-mama. Ciclul celular (mitotic) include interfaza (pregatirea pentru diviziune) si diviziunea propriu-zisa.

Interfaza constituie cca 90% din ciclul celular. In aceasta perioada cromozomii au aspectul unor filamente care nu se observa sa microscopul optic.

Interfaza include 3 etape :
1.presintetica(G 1) : -celula se pregateste pentru replicarea ADN-ului ; -se sintetizeaza ARNul, proteinele structurale, enzimele necesare pentru sinteza ADNului.
2.sintetica(S) : -se sintetizeaza ADNul.
3.postsintetica : -se acumuleaza ATPul ; -se sintetizeaza proteinele, in special pentru fusul de diviziune ; -se reduplica centriolii.

Diviziunea propriu-zisa, mitoza, consta in 4 faze :
1.Profaza(50%) : -se mareste volumul nucleului si al celuei, determinindu-se rotunjirea ei ; -se reduce activitatea functionala a celulei ; -centriolii migreaza spre polii celulei ; -cromozomii se spiralizeaza si, prin urmare, se ingroasa si devin vizibili la microscopul optic ; -se resoarbe nucleolul si membrana nucleara ; -se formeaza firele fusului de diviziune ; -cromozomii migreaza in citoplasma .

2.Metafaza(13%) : -cromozomii spiralati migreaza spre ecuatorul celulei, formind placa metafazica ; -centromerii cromozomilor se unesc cu firele fusului de diviziune.

3.Anafaza(7%) : -se diminueaza viscozitatea citoplasmei ; -se divid centromerii ; -cromatidele migreaza spre poli.

4.Telofaza(30%) : -cromozomii se despiralizeaza ; -se formeaza membrana nucleara ; -se restabilesc nucleolii. Prin mitoza se asigura : -stabilitatea numarului de cromozomi in procesul de dividere a celulelor somatice ; -sustituirea celulelor si regenerarea tesuturilor si organelor ; -cresterea si dezvoltarea organismului pluricelular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.