Reproducere genetica la procariote

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Bacteriile sunt haploide numai in stadiul de spori, in rest sunt partial diploide, datorita procesului de replicatie.
Pe langa cromozomul bacterian exista si un alt material genetic reprezentat prin plasmide.Plasmidele sunt simple ca organizare, fiind alcatuite dintr-o molecula de ADN cu capacitate autoreplicativa. Ele se gasesc practic la toate speciile de bacterii, prezenta lor nefiind ob[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reproducere genetica la procariote

Bacteriile sunt haploide numai in stadiul de spori, in rest sunt partial diploide, datorita procesului de replicatie.
Pe langa cromozomul bacterian exista si un alt material genetic reprezentat prin plasmide.Plasmidele sunt simple ca organizare, fiind alcatuite dintr-o molecula de ADN cu capacitate autoreplicativa. Ele se gasesc practic la toate speciile de bacterii, prezenta lor nefiind obligatorie. Pana in prezent au fost identificate peste 1000 tipuri, dintre care 269 numai la bacteria Escherichia coli.

De regula ADN-ul plasmidial reprezinta 1 - 3 % din cantitatea totala de material genetic al bacteriei. Plasmidele sunt capabile sa determine conjugarea bacteriilor (conjugare = un tip primitiv de sexualitate - se realizeaza un transfer unidirectional de informatie genetica din celulele mascule spre cele femele.).Plasmidele sunt organisme acelulare, similare virusurilor, care reprezinta ultima etapa a simbiozei cu celula gazda.Principalele tipuri de plasmide sunt:

- factorul de fertilitate (F) ce creaza deosebiri de sex intre indivizi, se poate gasi in celula bacteriana sub forma libera si atunci celula respectiva este notata F+, poate fi integrat in cromozomul bacterian si celula respectiva este notata Hfr (high frequency of recombination), sau poate fi absent din celula, care devine F-;
Bacteriile Hfr sunt capabile sa realizeze recombinarea genetica (transferul unui segment cromozomial din celula mascula in cea femela) cu o mare frecventa.

- factorul colicinogenic (col), care se gaseste la unele bacterii (col+) ce elaboreaza o substanta toxica - colicina;
- un grup mai mare de factori ai transferului de rezistenta (RTF).
Se considera ca originea plasmidelor ar fi exogena si anumite virusuri au dobandit un inalt grad de echilibru cu celula bacteriana, pe care nu o mai pot distruge.

Virusurile sunt alcatuite dintr-un invelis proteic denumit capsida, constituita dintr-un numar variabil (dar caracteristic pentru fiecare tip de virus) de unitati mai mici denumite capsomere. In interiorul capsidei se gaseste macromolecula de ADN (dezoxiribovirusuri) sau ARN (ribovirusuri).Virusurile pot fi definite ca macromolecule nucleoproteice, ce au capacitatea de a se autoreplica intr-un sistem reprezentat de celula vie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.