Reprezentarea artistica a lumii muntenilor in romanul Baltagul

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Romanul debuteaza cu prezentarea locuitorilor din Magura Tarcaului, un sat din "muntii tarilor de sus", printre care se numara si Vitoria Lipan care asteapta sa i se intoarca sotul plecat la Dorna sa cumpere niste oi si de la care nu a primit nici un semn. Pe masura ce timpul trece ingrijorarea patrunde din ce in ce mai mult in sufletul femeii care dupa ce apeleaza la preotul satului si la baba Ma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reprezentarea artistica a lumii muntenilor in romanul Baltagul

Romanul debuteaza cu prezentarea locuitorilor din Magura Tarcaului, un sat din "muntii tarilor de sus", printre care se numara si Vitoria Lipan care asteapta sa i se intoarca sotul plecat la Dorna sa cumpere niste oi si de la care nu a primit nici un semn. Pe masura ce timpul trece ingrijorarea patrunde din ce in ce mai mult in sufletul femeii care dupa ce apeleaza la preotul satului si la baba Maranda, vrajitoarea, se hotaraste sa plece in cautarea lui Nechifor, deoarece o multime de semne prevestitoare, asemeni unei chemari, o indeamna la drum: isi viseaza sotul trecand o apa neagra, tine post negru, cocosul canta cu ciocul spre poarta, "semn de plecare", iar "nourul catre Ceahlau e cu bucluc".

Dupa ce pune ordine in gospodarie si vinde unele lucruri pentru a face rost de banii necesari calatoriei pe care urma sa o faca, Vitoria ii comanda fiului ei Gheorghita un baltag nou si pleaca insotit de acesta urmand intocmai drumul strabatut de barbatul ei. In fiecare localitate intreaba de "barbatul cu caciula brumarie si cal tintat", afland in felul acesta ca la Vatra Dornei Nechifor a cumparat 300 de oi si a pornit insotit de ciobani sa le coboare la iernat. Lipan era insotit de inca doi munteni, doua cunostinte vechi, care voiau sa cumpere de la el 100 de oi.

Ajungand la Suha Vitoria constata ca aici au ajuns numai doi ciobani si nu trei. Intelege ca intre Sabasa si Suha s-a petrecut omorul si intorcandu-se la Sabasa gaseste cainele care il insotise pe Nechifor si are certitudinea ca o va ajuta sa isi gaseasca sotul. Calauzita de Lupu, Vitoria gaseste osemintele lui Nechifor intr-o prapastie. Vitoria implineste datinile necesare pentru mort, anunta autoritatile si se pregateste sa infaptuiasca razbunarea. Aduna la inmormantare si oamenii stapanirii, cu domnul subprefect, aduna si gospodarii straini veniti de peste munte si pretinzand ca mortul i-a comunicat totul, ea reconstituie, dupa o logica taraneasca, cu o minutiozitate exacta, toate detaliile crimei.

Cerand baltagul de la Calistrat Bogza, ea incita pe faptas prin intrebarea: "Ce te uiti, Gheorghita asa la baltag?, "este scris pe el ceva?", ca apoi sa zica cu mirare: "Gheorghita, mi se pare ca pe baltag a scris sange si acesta-i omul care a lovit pe tatal tau". Bogza se pierde cu firea si in incercarea de a fugi este lovit de Gheoghita cu baltagul in frunte, iar cainele "se repezi la beregata, mestecand mormairi salbatice cu sange". La marturisirea pe care o cere muribundul, adevarul triumfa, iar pedeapsa devine justitiara, dupa legea locurilor "baltag pentru baltag". Vitoria isi reia preocuparile gospodaresti si se gandeste la pomenirea de 9 zile, 40 de zile, la aducerea Minodorei sa vada mormantul tatalui sau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.