Reportajul, un teritoriu al creativitatii

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

In ceea ce ne priveste, afirmam ca acele reportaje in care domina functia poetica trebuie acceptate drept literare, in timp ce altele, in care suprematia apartine functiei conative, apartin neindoielnic domeniului jurnalistic. Nu este surprinzator de aceea faptul ca pot fi intalnite texte din ambele categorii in care este detectabila prezenta unor elemente specifice categoriei celeilalte. Asa cum [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reportajul, un teritoriu al creativitatii

In ceea ce ne priveste, afirmam ca acele reportaje in care domina functia poetica trebuie acceptate drept literare, in timp ce altele, in care suprematia apartine functiei conative, apartin neindoielnic domeniului jurnalistic. Nu este surprinzator de aceea faptul ca pot fi intalnite texte din ambele categorii in care este detectabila prezenta unor elemente specifice categoriei celeilalte. Asa cum se va vedea, in literatura romana exista poezii al caror continut este format din substanta unui reportaj si, invers, reportaje propriu-zise, dar care cuprind in structura lor marci ale literaritatii.

Ceea ce este insa de necontestat este ca reportajul e genul jurnalistic cel mai deschis la influente literare, adica teritoriul in care creativitatea se manifesta din plin.Exista, cum e si firesc, mai multe definitii ale reportajului, intre care este greu de ales, caci mai toate contin elemente ce nu pot fi respinse, fara ca fiecare definitie in parte sa fie deplin acceptabila. Mai mult, unele definitii sunt mai degraba o insiruire a calitatilor pe care trebuie sa le aiba un bun reportaj, ca de exemplu cea care urmeaza, datorata lui Jean-Dominique Boucher, in Le reportage ecrite (1995):

"Reportajul este o poveste care se spune: o poveste adevarata. Reportajul se situeaza in eveniment, il lumineaza, il pune in perspectiva si da substanta informatiei brute. In presa tiparita, reportajul este esential. Reportajul vizualizeaza informatia, o autentifica si ii confera credibilitate. Mai mult ca niciodata, cititorul are nevoie sa i se povesteasca lumea in care traieste. Jurnalismul traitului permite parasirea potecilor batute. El coloreaza realitatea cea mai banala. Reportajul nu este un lux. Dar, in masura in care sunt povestitori, reporterii raman inainte de toate jurnalisti care informeaza."

Mul mai riguroasa este o alta definitie, propusa de Luminita Rosca (Manual de jurnalism. Tehnici fundamentale de redactare, II, 2001), care aduce cateva rectificari definitiei termenului respectiv asa cum apare in DEX, definitie considerata inexacta pe alocuri: "Specie jurnalistica, apeland adesea la modalitati literare de expresie, care informeaza un public larg despre fapte din actualitate, ca urmare a prezentei reporterului la fata locului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.