Reportajul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Chiar daca sunt intrunite toate elementele de baza ale redactarii unui reportaj suntem inca departe de a fi depasit etapa teoretizarii, reportajul fiind, prin natura sa, complex si greu abordabil, chiar in cazul respectarii stricte a regulilor enuntate pana acum. Asadar, trebuie avuta in vedere, in primul rand, calitatea reporterului relativ la eveniment, el putandu-se afla in ipostaza de martor s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reportajul

Chiar daca sunt intrunite toate elementele de baza ale redactarii unui reportaj suntem inca departe de a fi depasit etapa teoretizarii, reportajul fiind, prin natura sa, complex si greu abordabil, chiar in cazul respectarii stricte a regulilor enuntate pana acum. Asadar, trebuie avuta in vedere, in primul rand, calitatea reporterului relativ la eveniment, el putandu-se afla in ipostaza de martor sau in cea de participant. In ambele situatii abordarea de catre jurnalist a subiectului este similara, demersul sau axandu-se pe doua procedee fundamentale: observarea si intervievarea atat a martorilor cat si a celor direct implicati.

Cert este ca nu poate fi vorba de un reportaj fara a avea detalii de la locul desfasurarii evenimentului, obtinute prin observare directa in momentul producerii acestuia. Desi autoarea reuseste sa ilustreze cu exemple din presa americana, clasificarea in cauza, legitimata de practica jurnalistica americana si britanica, are un impact relativ minor asupra observatorilor fenomenului mass-media din Romania, dat fiind faptul ca presa de la noi are afinitati mai degraba cu presa de factura europeana. Mult mai aproape de paradigmele mass-media romanesti este tipologia propusa de Philippe Gaillard, care distinge doua mari categorii de reportaje:

"De o parte exista reportajele specializate, care se mai cheama uneori si cronici parlamentare sau politice, judiciare, sportive (...). De alta parte, gasim reportajul mai putin specializat, care consta in tratarea unor subiecte fara legatura intre ele si al caror tip este reportajul de informare generala" .
Avem, asadar, o clasificare al carei criteriu este cel al specializarii reportajului dar, ca si in cazul Elmei Scott Wattson, argumentele sunt mai degraba empirice, fiind extrase din practica de presa la care se aplica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.