Replantari extremitati amputate si parti moi avulsionate

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

In urmatorii ani, numeroase centre microchirurgicale din intreaga lume au raportat rate de succes in replantari de peste 80-90%. Aceste succese au fost posibile datorita dezvoltarii tehnologice in domeniul microscoapelor operatorii, al materialelor de sutura (fire si ace), precum si al instrumentelor microchirugicale. Un rol deosebit in obtinerea succeselor microchirugicale l-a avut bineinteles [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Replantari extremitati amputate si parti moi avulsionate

In urmatorii ani, numeroase centre microchirurgicale din intreaga lume au raportat rate de succes in replantari de peste 80-90%. Aceste succese au fost posibile datorita dezvoltarii tehnologice in domeniul microscoapelor operatorii, al materialelor de sutura (fire si ace), precum si al instrumentelor microchirugicale. Un rol deosebit in obtinerea succeselor microchirugicale l-a avut bineinteles si experienta capatata de microchirurgi. Autotransplantul extremitatilor sau replantarea acestora reprezinta un act chirurgical care a salvat de la mutilare mii de traumatizati in ultimii 40 de ani.

In etapa actuala s-a trecut la o abordare mai complexa asupra a ceea ce inseamna un succes in replantari. Se considera ca doar o reusita a anastomozelor vasculare, cu supravietuirea tisulara a segmentului replantat, fara obtinerea unor rezultate functionale corespunzatoare, nu poate fi catalogata ca un succes. Esential este obtinerea unui rezultat functional bun din punct de vedere al sensibilitatii si mobilitatii segmentului replantat.
4. Etapa prespitaliceasca:

Pentru ca interventia chirurgicala de replantare sa aiba loc este necesara o conlucrare stransa intre centrele de microchirurgie, antrenate pentru aceasta interventie laborioasa si echipele de prim ajutor sosite la locul accidentului. Acestea trebuie sa aiba o atitudine corecta atat fata de pacient cat si fata de extremitatea amputata.4.1. Primul ajutor la locul accidentului
La locul accidentului conduita impune aprecierea starii pacientului si o atitudine corecta fata de bontul proximal si de segmentul amputat.

Primul ajutor are ca scop atat asigurarea imediata a functiilor vitale, cat si transportarea in urgenta maxima a pacientului si extremitatii amputate intr-un centru de replantare. Intotdeauna primeaza viata pacientului fata de o ipotetica replantare. In cazul in care acesta este in afara oricarui pericol vital, el va fi transportat de urgenta la cel mai apropiat centru de replantare. Daca starea lui este instabila, va fi dus la cel mai apropiat centru medical unde va fi reechilibrat, reevaluat si apoi trimis la un centru de microchirurgie .

Atitudinea fata de bontul proximal depinde de nivelul amputatiei. Oprirea sangerarii se face (dupa realizarea unei toalete minime a plagii) prin pansament compresiv si pozitie elevata in leziunile distale de articulatia pumnului si prin garou hemostatic (notand exact ora montarii) in leziunile situate proximal de articulatia radiocarpiana. Clamparea vaselor este contraindicata deoarece determina leziuni care impun scurtarea acestuia, ingreunand tentativa de reconstructie vasculara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.