Repere tematice si metodologice promovate de scoala sociologica Emil Durkheim

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Discipolul cel mai reprezentativ al lui E. Durkheim, care s-a afirmat plecand de la principiile sale, a fost Lucien Levy- Bruhl. Incercand sa rezolve contradictia dintre exterioritatea "constiintei colective" si "determinismul imanent" a folosit aparatul conceptual al magistrului pentru elaborarea unei teorii generale a mentalitatii primitive. Prin valorificarea unui bogat material empiric de fact[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Repere tematice si metodologice promovate de scoala sociologica Emil Durkheim

Discipolul cel mai reprezentativ al lui E. Durkheim, care s-a afirmat plecand de la principiile sale, a fost Lucien Levy- Bruhl. Incercand sa rezolve contradictia dintre exterioritatea "constiintei colective" si "determinismul imanent" a folosit aparatul conceptual al magistrului pentru elaborarea unei teorii generale a mentalitatii primitive. Prin valorificarea unui bogat material empiric de factura etnologica, provenit de pe toate continentele L.L. Bruhl a ajuns la concluzia ca pentru primitivi nu cadrele materiale ale existentei lor, ci manifestarile constiintei colective constituie principalul cadru normativ de socializare.

Spre deosebire, insa, de societatile civilizate, in care predomina optiunile valorice de ordin rational, la primitivi prevaleaza elementele de ordin emotional in raportarea la viata comunitara: integrarea individului in grup ramane puternic motivata de aspectele supraindividuale de natura magica. De aceea, atat "constiinta colectiva", cat si gandirea individuala este de natura pre-logica si se bazeaza nu pe judecatile de valoare sau judecatile de realitate specifice omului civilizat, ci pe "judecati de participatiune".

Potrivit acestor judecati, intre numele unui lucru si lucrul insusi nu exista nici o diferenta de natura ontologica, prin evocarea lui omul participand la existenta lucrului al carui nume este rostit sau a carui imagine este atinsa. Importanta reprezentarilor si a gandirii pre-logice in viata primitivilor explica si rolul vrajitoriei ca institutie fundamentala care orienteaza evolutia mentalitatii primitive in care "constiinta colectiva" isi afirma rolul sau dominant.

"Un tip definit de societate, care are institutiile si moravurile sale proprii, isi va avea deci, in mod necesar, o mentalitate a sa proprie (...). Institutiile si moravurile nu sunt, in fond, decat un anumit aspect al reprezentarilor colective". Diferenta de esenta in ceea ce ii priveste pe primitivi este importanta factorilor afectiv - volitionali in structura globala a reprezentarilor colective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.