Repere evolutive ale somajului in conditiile crizei economice actuale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Somajul este o stare negativa a populatiei active disponibile, care nu gaseste locuri de munca, din cauza dereglarii relatiei dintre dezvoltarea economiei, ca sursa a cererii de munca si evolutia populatiei, ca sursa a ofertei de munca. In conditiile contemporane, somajul este considerat ca un dezechilibru al pietei muncii nationale, adica dezechilibru intre cererea globala si oferta globala de mu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Repere evolutive ale somajului in conditiile crizei economice actuale

Somajul este o stare negativa a populatiei active disponibile, care nu gaseste locuri de munca, din cauza dereglarii relatiei dintre dezvoltarea economiei, ca sursa a cererii de munca si evolutia populatiei, ca sursa a ofertei de munca. In conditiile contemporane, somajul este considerat ca un dezechilibru al pietei muncii nationale, adica dezechilibru intre cererea globala si oferta globala de munca.
Somer este acea persoana care nu are un loc de munca dar care primeste suport financiar de la stat. In Romania acest suport financiar inceteaza dupa un an.

Prin urmare numarul persoanelor aflate in somaj la un moment dat este mult inferior persoanelor care in mod real nu au un loc de munca si ca urmare nici o sursa de venit. Dupa cum se observa, principala sursa sau principalul punct de turnura ce duce la declansarea si expansiunea acestui fenomen il constituie dezechilibrul relatiei dintre cererea si oferta de munca. In urma aparitiei crizei financiare, s-au produs o multitudine de fenomene, printre care si diminuarea cererii de munca. La acesta se mai adauga si o serie de factori cum ar fi proasta gestionare a pietei muncii, procesul educativ-formativ care s-a desfasurat foarte lent, precum si unele cauze economice si de natura sociala ca insecuritatea locului de munca sau instabilitatea salariala.

Nouriel Roubini il citeaza pe John Stuart Mill, care prezinta intr-un mod inedit procesul evolutiv pe care l-a parcurs somajul. El afirma ca, in urma unor cresteri pe piata semnificative a preturilor si a inflatiei, s-a creat un fel de "balon de sapun", care a fost ajutat sa creasca de catre sporurile de preturi si de nevoia sociala. Pe langa acestea se mai adauga si taxele uriase pe care le-a perceput statul.
Liberalizarea creditelor a avut un rol important in drumul pe care l-a parcurs somajul, functia ei fiind accentuata in momentul in care preturile la actiuni au atins o cota maxima.

Datorita nevoii sociale si, implicit, a lacomiei unor oameni, multe credite au fost acordate pentru achizitionarea de actiuni. Astfel "balonul de sapun" a crescut mai mult pana cand s-a spart, rezultatul fiind falimentul multor intreprinderi, ceea ce a facut loc aparitiei somajului.Michael Lewis critica dur deciziile atat a agentilor economici cat si a managerilor, realizand o panorama inedita a comportamentului acestora fata de mediul economic.

El prezinta cum orgoliul si incompetenta managerilor au dus si duc la decizii proaste in cadrul unei intreprinderi si cum aceastea influenteaza in mod gresit modul de actiune al agentului economic. Ca exemplu, unii manageri impiedicau subordonatii sa intervina in cadrul unei decizii si mai ales sa aiba opinii diferite fata de acestia, stopandu-se libera opinie. In acest fel se mergea la risc deoarece, in cazul in care decizia era rea, nu se putea interveni sa fie oprita in a fi pusa in aplicare. Acest lucru se mai intampla si astazi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.