Repere cronologice ale istoriei egiptene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

- badariana - (mileniul V i. Hr.) se fac deja schimburi comerciale, se prelucreaza arama si o frumoasa ceramica neagra.;
- amratiana - (3800-3600 i.Hr.) schimburile comerciale se faceau pana in Siria si Etiopia, uneltele de silex sunt slefuite si se prelucreaza ceramica rosie cu forme geometrice.;
- nagadiana sau gerzeana - (3600-3000 i.Hr.) apare pentru prima data in istoria lumii f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Repere cronologice ale istoriei egiptene

- badariana - (mileniul V i. Hr.) se fac deja schimburi comerciale, se prelucreaza arama si o frumoasa ceramica neagra.;
- amratiana - (3800-3600 i.Hr.) schimburile comerciale se faceau pana in Siria si Etiopia, uneltele de silex sunt slefuite si se prelucreaza ceramica rosie cu forme geometrice.;
- nagadiana sau gerzeana - (3600-3000 i.Hr.) apare pentru prima data in istoria lumii faianta, realizata dintr-un amestec de argila cu nisip si arsa la temperaturi foarte ridicate.
- dupa spusele preotului Maneto (sec. 3 i. Hr.), care a alcatuit o istorie a Egiptului, populatia egipteana avea o structura patriarhala, impartita in ginti.

- ulterior, din aceste ginti care s-au unit, s-au format cele 42 de nome, care erau un fel de districte independente intre ele si permanent in stare conflictuala, pe baza prioritatii asupra teritoriilor limitrofe.
- pentru evitarea acestor stari, care nu aduceau nici un folos populatiei, s-a recurs la realizarea unei mari coalitii si astfel au aparut cele doua tari: Egiptul de Sus cu capitala la Theba si Egiptul de Jos, spre Delta Nilului, cu capitala la Memphis (actualul Cairo).

- din istoria preotului Maneto deducem ca ar fi existat 30 de dinastii, impartite dupa cum urmeaza:
1. Regatul Timpuriu sau Thinit - dinastiile I si II, 3000-2778 i. Hr.:
- intemeietorul regatului este legendarul rege Menes, cel care unifica pentru prima data Egiptul de Sus cu cel de Jos.
- regatul se numeste "thinit" dupa numele capitalei Thinis, aflata in Egiptul de Sus.
- acum se construiesc canale de irigatii, temple si constructii funerare subterane.

2. Regatul Vechi - dinastiile III-V, 2778-2263 i. Hr.:
- perioda este cunoscuta sub numele de perioada memphita, dupa numele noii capitale, Memphis.
- este o perioada de pace si de dezvoltare a culturii egiptene.
- in timpul domniei regelui Djeser ar fi trait si activat legendarul arhitect Imhotep, care prin celebritatea sa a ajuns sa fie divinizat si sa fie adorat ca zeu al arhitecturii.

- acum s-a ridicat prima piramida de la Shaqqara, cunoscuta si sub numele de "piramida in trepte".
- in timpul dinastiei a IV-a faraonii ating apogeul sanctificarii lor si al constructiilor monumentale funerare.
- este vorba despre Sfinxul de la Gizeh si cele trei piramide: ale lui Khufu, Khafra si Menkaura sau mai bine cunoscute sub denumirea greceasca de Kheops, Khefren si Mikerinos.

- in timpul dinastiei a V-a templele capata multe privilegii, iar prestigiul preotilor, aflat intr-o permanenta crestere, devine un pericol pentru regalitate, constituind, cel putin pentru preotii lui Amon Ra, un fel de stat in stat.
- centrul religios acum este la Heliopolis.
- iesirea de sub autoritatea regala face ca multe nome sa doreasca autonomia si sa intre deci in conflict armat cu autoritatea statului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.