Repartitia populatiei in Europa

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Valorile acestui indicator sunt si mai variabile decat cele ale densitatii generale.
d) Densitatea agricola (D.a) este inteleasa ca raport numeric dintre populatia ocupata in agricultura si suprafata agricola. Tarile dezvoltate au o densitate agricola foarte redusa, datorita ponderii scazute a activilor din sectorul primar. Concluzii interesante rezulta prin utilizarea in combinatie a den[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Repartitia populatiei in Europa

Valorile acestui indicator sunt si mai variabile decat cele ale densitatii generale.
d) Densitatea agricola (D.a) este inteleasa ca raport numeric dintre populatia ocupata in agricultura si suprafata agricola. Tarile dezvoltate au o densitate agricola foarte redusa, datorita ponderii scazute a activilor din sectorul primar. Concluzii interesante rezulta prin utilizarea in combinatie a densitatii fiziologice si a densitatii agricole.

e) Densitatile urbane se refera la diferitele componente ale spatiului construit sau la intreaga suprafata a teritoriului administrativ al orasului.
Densitatea urbana bruta este indicatorul raportului cantitativ dintre numarul total al locuitorilor si suprafata intravilanului, iar densitatea urbana neta se obtine prin raportarea acestui numar la suprafata zonei rezidentiale. Ambele se exprima in loc./km2.
f) Densitatea economica este un raport intre necesitatile populatiei si resursele teritoriului aferent, devenite disponibile prin productie.

Factorii geografico-fizici sunt reprezentati de acele componente ale cadrului natural care, in particular si mai ales prin asocierea lor, au un impact pozitiv sau negativ asupra comunitatilor umane, ducand la un anumit grad de populare. Cuprind: caracteristicile reliefului (altitudine, adancimea si densitatea fragmentarii, expozitia versantilor etc.) de care depind posibilitatile de valorificare economica a spatiului si accesibilitatea in teritoriu; conditiile climatice, manifestate prin trasaturile marilor tipuri de clima si a topoclimatelor;

vegetatia, in special marile asociatii forestiere (padurile tropicale umede, padurile de conifere etc) si ierboase (savane, stepe), care in unele cazuri constituie obstacole in expansiunea populatiei, iar in altele suport al dezvoltarii economice (cresterea animalelor, economie forestiera); fertilitatea solului, factor esential pentru dezvoltarea economiei agrare si a asigurarii unei anumite densitati fiziologice; resursele subsolului, cu influenta majora asupra nivelului de dezvoltare a sectorului secundar.

2) Factorii social-istorici si politici se manifesta prin acele situatii istorice care pot determina deplasari masive de populatie sau prin relatiile dintre state si politica anumitor regimuri ce favorizeaza extinderea ariilor de populare ori duc la emigrari fortate.
3) Factorii economici (tehnologici) se refera la gradul de valorificare al potentialului unui teritoriu, care poate favoriza procesul de atractie si concentrare progresiva a populatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.