Reorganizarea judiciara si falimentul

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Angrenarea unui comerciant in relatiile complexe si continue cu diversi furnizori si creditori, pe de o parte, si cu clientii, pe de alta parte, implica functionarea continua a mecanismului incasarilor si platilor cu acestia ; daca acest mecanism se blocheaza datorita lipsei lichiditatilor la o veriga din acest circuit, activitatea mai multor comercianti, legati prin succesiunea operatiilor lor, e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Reorganizarea judiciara si falimentul

Angrenarea unui comerciant in relatiile complexe si continue cu diversi furnizori si creditori, pe de o parte, si cu clientii, pe de alta parte, implica functionarea continua a mecanismului incasarilor si platilor cu acestia ; daca acest mecanism se blocheaza datorita lipsei lichiditatilor la o veriga din acest circuit, activitatea mai multor comercianti, legati prin succesiunea operatiilor lor, este amenintator [2].

Intr-o economie asezata pe principiile pietei, eliminarea continua a comerciantilor care nu mai pot face fata obligatiilor scadente are loc printr-o procedura denumita generic "faliment".In dreptul roman, falimentul era reglementat prin dispozitiile din Codul Comercial din 10 Mai 1887, dar care nu mai erau adaptate noilor realitati economice si nici conceptiei contemporane care acorda o protectie sporita debitorilor in scopul redresarii acesteia si continuarea activitatii.Motivat de acest fapt cat si a presiunii organelor internationale, in special cele financiare, a fost adoptata Legea nr.64/1995 privind reorganizarea judiciara si falimentul, modificata si republicata in 1999.

7.2. Caracterele procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului
Caracterele procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului prezinta o importanta deosebita in formarea unei practici adecvate pentru aplicarea unei legi care nu s-a mai aplicat timp de 50 ani.a)Caracterul juridic. Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului este condusa de tribunalul competent, in special de judecatorul sindic [3].Caracterul judiciar al procedurii este consacrat in Art. 5 al Legii nr.64/1995 care arata ca "toate procedurile prevazute de prezenta lege -sunt de competenta exclusiva a tribunalului... si sunt exercitate de un judecator-sindic-" .

b)Caracterul de remediu sau de executare silita. Acest caracter este prevazut in Art.2 din lege care prevede ca "scopul legii este instituirea unei proceduri pentru plata pasivului debitorului, aflat in incetare de plati, fie prin reorganizarea intreprinderii acestuia sau prin lichidarea unor bunuri din averea lui pana la acoperirea pasivului, fie prin faliment".

In faza de reorganizare, comerciantul debitor are posibilitatea restructurarii activitatii sale in scopul cresterii performantelor economice si financiare, in aceasta faza, procedura are un caracter de sprijin, de remediu, oferind termene de respiro. In faza de faliment, in care se urmareste plata pasivului procedura are caracter de executare silita. Interesul creditorilor este ca bunurile debitorului sa fie transformate in bani in modul cel mai rapid si avantajos.

c)Caracterul general. Asa cum prevad dispozitiile Art. 3 din Legea nr.64/1995 procedura reorganizarii judiciare si a falimentului se aplica asupra intregului patrimoniu al debitorului care poate face obiectul executarii silite.
d)Caracterul profesional. Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului se aplica numai comerciantilor persoane fizice si juridice, adica celor care executa acte de comert cu titlu profesional. Din acest motiv, procedura a fost calificata ca avand caracter profesional [4].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.