Rene Descartes - Meditatii metafizice

1x punct

categorie: Filosofie

nota: 9.30

nivel: Liceu

Este procedura inversa aceleia pe care a adoptat-o cind intr-o situatie similara a scris Discursul asupra metodei in limba franceza ("en langue vulgaire" - cum ii si explica Parintelui Mersenne in scrisoarea din 22 februarie 1637) si, din acest motiv, al accesibilitatii limbii, si-a expus acolo metafizica operind mari precautii, comitind omisiuni care au amputat grav demonstratia privitoare la exi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Rene Descartes - Meditatii metafizice

Este procedura inversa aceleia pe care a adoptat-o cind intr-o situatie similara a scris Discursul asupra metodei in limba franceza ("en langue vulgaire" - cum ii si explica Parintelui Mersenne in scrisoarea din 22 februarie 1637) si, din acest motiv, al accesibilitatii limbii, si-a expus acolo metafizica operind mari precautii, comitind omisiuni care au amputat grav demonstratia privitoare la existenta lui Dumnezeu, de teama ca spiritele mai slabe vor imbratisa dintru inceput si cu aviditate indoielile si scrupulele expuse, de parca ar fi fost impinse sa faca un pas gresit, poate fatal, de la care nemaiputind fi intoarse, ar ramine captive in capcana acelor scepticisme, ce aveau ca adevarat scop sa trezeasca si nu sa adoarma mintile. Pentru spiritele de rind, aceste scepticisme fiind o bautura prea tare.

Iar aici, dupa aceasta prima precautie, a barierei lingvistice reprezentata de limba latina, utilizata intr-o epoca in care si lucrarile de stiinte, si cele de metafizica incep sa fie redactate in idiomurile nationale ale respectivilor autori, el mai intreprinde inca o actiune, vasta si complexa: manuscrisul Meditatiilor pro-priu-zise este oferit unor cititori privilegiati, de verificat prestigiu intelectual, care isi elaboreaza observatiile, ce vor fi tiparite mai apoi in continuarea celor sase Meditatii, alaturi cu replica lui Descartes, care spulbera toate aceste impotriviri sau neintelegeri venite in intimpinarea demersului sau metafizic.

Rezultatul este o opera proteica, oarecum monstruoasa, cu un autor principal si citiva, nu co-autori, ci mai degraba: anti-autori, oricum un caz unic in istorie: o carte ce se oglindeste in propria ei postumitate, si se straduieste nu doar sa o invinga, ci si sa o modifice din temelii.

Din tot acest hibrid, diform si inegal, am ales de aceasta data, pentru cititorul roman, numai cele sase Meditatii metafiAZzice, miezul pur cartesian al operei, lasind deocamdata deoparAZte Observatiile si Raspunsurile la observatii, ca fiind de o importanta secundara. Asadar, in fata cititorului se inalta drept si abrupt muntele metafizic. El trebuie escaladat direct si fara nici un ajutor, aceasta tocmai pentru a respecta spiritul specific al acestei filozofii.

Tocmai in acest sens spuneam ca avem de-a face cu o carte ce se adreseaza unui numar restrins de cititori, si vom adauga: pe care singura si-i selecteaza prin dificultatile la care ii supune. Iar invingerea acestora nu poate fi garantata de nici o masura precedenta, singura inzestrarea, asceza si amplitudinea mintii celui ce se consacra acestei lecturi, poate garanta sansa de a reusi.

Nici o prealabila initiere nu poate fi aici utila, cita vreme temelia acestui demers filozofic consta tocmai din lichidarea pre-judecatilor. Cititorul nu numai ca nu treAZbuie sa fie pregatit pentru lectura Meditatiilor, dar cu cit va fi el mai putin pregatit, cu atit va fi si mai apt sa le strabata cu folos. in acest sens, profesionistii, elita, si cei de acest fel - sint aici de prisos.

Asadar, aceasta editie a Meditatiilor metafizice nu este una de culturalizare a publicului cititor. Modul acestei adresari catre public face abstractie de acea asa de consacrata procedura care presupune indeobste ca cel care alcatuieste cartea stie si se adreseaza unora care stiu mai putin decit el, pentru a-i instrui; ca, dupa toate probabilitatile, el este mai inteligent, face parte dintr-o casta a celor care stiu mai mult si care ii dascalesc si pe ceilalti, pe cei multi, pe care ii lumineaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.