Renasterea timpurie in Toscana - Filippo Brunelleschi

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In 1418 are loc un concurs pentru construirea cupolei, concurs castigat de Brunelleschi in defavoarea lui Ghiberti. Constructia domului incepe doi ani mai tarziu. Cu toate ca Brunelleschi este cunoscut ca primul arhitect renascentist, cupola este una gotica, atat din punct de vedere structural cat si al formei sale. Alegerea solutiei a fost conditionata mai ales de deschiderea mare, de 42 m, si de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Renasterea timpurie in Toscana - Filippo Brunelleschi

In 1418 are loc un concurs pentru construirea cupolei, concurs castigat de Brunelleschi in defavoarea lui Ghiberti. Constructia domului incepe doi ani mai tarziu. Cu toate ca Brunelleschi este cunoscut ca primul arhitect renascentist, cupola este una gotica, atat din punct de vedere structural cat si al formei sale. Alegerea solutiei a fost conditionata mai ales de deschiderea mare, de 42 m, si de tamburul octogonal existent, extrem de fragil. In situatia data, o cupola clasica, monolit, cu profil semicircular, ar fi fost imposibil de construit, din mai multe motive.

In primul rand o asemenea cupola ar fi avut o greutate foarte mare si niste impingeri uriase care ar fi zdrobit tamburul; in alta ordine de idei construirea unei cupole monolit se executa numai cu ajutorul schelelor si a cintrelor. Prin urmare solutia optima era aceea a unei cupole cat mai usoare, pentru construirea careia sa nu fie necesare esafodajele clasice. Salvarea a venit din partea arhitecturii gotice care oferea ca model constructiv structurile de tip schelet, sensibil mai usoare decat cele monolit. Solutia finala a fost cea a unei cupole in felii, a carei structura consta in opt nervuri principale si saisprezece nervuri secundare, legate intre ele prin inele orizontale. Spatiile dintre nervuri urmau sa fie umplute cu panouri curbe, cu profil in arc frant, care formau doua membrane: una interioara iar alta exterioara, cu rol de inchidere.

Datorita pantei abrupte, pana in dreptul primului nivel structura a fost construita fara nici un fel de sprijin, in gol. Inelele orizontale, a caror idee provenea probabil de la Panteon, aveau rol de rigidizare a nervurilor, si, pe masura ce se avansa cu lucrul, rol de sprijin a esafodajelor necesare la construirea elementele mai inclinate, din varful cupolei. In 1436 are loc un nou concurs pentru construirea lanternoului ce trebuia sa lesteze cupola. Si de aceasta data competitia este castigata de Brunelleschi. Constructia lanternoului incepe cu zece ani mai tarziu, cu cateva luni inainte de moartea arhitectului. Lucrarile sunt continuate de Michelozzo, conform proiectului conceput de Brunelleschi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.