Renasterea in arta

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.40

nivel: Gimnaziu

Renastere este denumirea folosita pentru a descrie perioada schimbarilor culturale ce au avut loc in secolele al XV-lea si al XV-lea in Italia si care au influentat,in final,cea mai mare parte a Europei.Rensterea a dus la o schimbare a valorilor umane-un avant de energie si de incredere in potential unman-care a avut numeroase consecinte.Printre cele mai spectaculoase consecinte se pot enumera inf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Renasterea in arta

Renastere este denumirea folosita pentru a descrie perioada schimbarilor culturale ce au avut loc in secolele al XV-lea si al XV-lea in Italia si care au influentat,in final,cea mai mare parte a Europei.Rensterea a dus la o schimbare a valorilor umane-un avant de energie si de incredere in potential unman-care a avut numeroase consecinte.Printre cele mai spectaculoase consecinte se pot enumera inflorirea artelor si noua viziune asupra rolului artelor si a artistilor in viata societatii.

Renasterea a inceput in Italia.Cauzele care au dus la aparitia acestui curent sunt multiple.Italia era,la acea data,cea mai bogata tara din Europa si era posesoarea unei indelungate traditii artistice.Avea multe orase independente,infloritoare economic,populate cu comercianti si bancheri nerabdatori sa-si vada numele imortalizat in diferite portrete comandate,in palate noi care se construiau sau in capelele somptuase ale familiilor.

Toata aceasta bogatie materiala nu putea garanta aparitia artei de mare valoare dar a oferit artistilor suficiente opotenitati pentri a-si imbunatatii stilul si pentru a-si etala talentele.

UN CENTRU CULTURAL

Arta renascentista celebra umanismul si lumea inconjuratoare abandonand vechiul stil,mai spiritual,caracteristic Evului Mediu.

Insemna,de fapt, ,,Renasterea Antichitatii"-redescoperirea civilizatiilor clasice,ale Greciei Antice si ale Romei,in toata spendoarea lor.Literatuta,filozofia si arta antichitati le-au pus la dispozitie italienilor noi standarde si noi modele.A erau admirati pentru atitudinea lor generala asupra vietii dar nu trebuie sa uitam faptul ca la o mie de ani dupa destramarea lumii antice multe din realizarile antichitati nu fusesera egale.Renasterea,pe langa tratarea subiectelor clasice in arta,implica si redescoperirea tehnicilor antice in arhirectura,constructii sau sculptura.

ARHICTECTURA REASCENTISTA

Italia era o tara cu multe orase frumoase,fiecare dintre ele avand o anumita traditie artistica.Nu exista nici o indoialaca Florenta a fost pe primul loc,in secolul al XV-lea,in care a aparut curentul artistic numit Renastere.

Construirea catredralei orasului i-a oferit lui Lorenzo Ghiberti (1378-1455),primul mare sculptor renascentist,multe ocazii de a-si demonstra talentul.In anul 1402 s-a organizat un concurs,cu scopul de a desemna atrlierul care avea sa proiecteze si chiar sa realizeze portile din bronz ale baptisterului catedralei.

Ele trebuiau construite dintr-o serie de placi,formand un relief.Concursul a fost castigat de Ghiberti cu lucrarea ,,Sacrificiul lui Isaac".Isaac era reprezentat gol,avand un corp atletic,classic-o manivela foarte diferita fata de vechiul stil,ascetic,bisericos al artei epocii medievale.

Capodopera lui Ghiberti o reprezinta cele doua seturi de portii ale baptserului din Florenta.Un numar mare de artisti renumiti au invatat arta sculpturii in atelierul artistului,printere care si Donatello (1386-1466) care si-a intrecut maiestrul.Opera lui,plina de viata,cu multe trasaturi clasice,include si celebra sculptura din bronz David.

Ea a fost creata in anul 1430 si a constituit inceputul unei noi perioade a Renasterii.David apare ca un razboinic gol,cu piciorul pe capul lui Goliat.Statuia a fost prima luclare de dimensiuni mari,reprezentandun nud,in picioare,in arta europeana dupa antichitate.

Apartinand aceleias generatii,Filippo Brunelleschi (1377-1446) a fost unul dintrecei mai mari arhitecti ai Renasterii timpurii. Originar din Florenta,el a studiat monumentele antice care au influentat multi arhitecti si oameni de stiinta.

Teoria antica romana si operele representative au devenit conoscute pe scara larga si multe din elementele arhitecturii clasice au inceput sa fie utilizate.Aceste influente s-au facut simtite in arhitectura multor cladiri si ele au continuat pana in zilele noastre.Cea mai renumita lucrare a lui Brunelleschi este cupola bisericii Santa Maria dei Fiore,proiectata in anul 1420,o mare realizare inginereasca,datorata in mare masura tehnicilor romane pe care artistul le-a studiat.Tot el a fost cel care a enuntat,pentru prima data,legile perspective-desenarea unei scene pe o suprafata plana,astfel incat desenul sa para a avea adancime,prin indepartarea graduala de prim-plan.

Principiul enuntat a fost de o mare valoare pentru sculptura dar mai ales pentru pictura.Pictorii nu aveau modele antice pe care sa le poata imita,neexistand nici un artist grec sau roman a carui opera sa fie cunoscuta.Ei au inceput sa creeze in spiritul antichitatii spiritul pe care ei si-l imaginau a fi cel mai potrivit.Massacio (1401-1428) a fost primul pictor care a creat imagini monumentale in spirit naturalist.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.