Renasterea artistica

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.25

nivel: Gimnaziu

Marea trezire a artei si a invataturii inceputa in secolul cincisprezece a tinut pana in secolul saisprezece. A fost o perioada importanta, perioada in care arta, stiinta si arhitectura au trecut prin schimbari dramatice. Atunci a avut loc o renastere care a initiat schimbarea de la o lume medievala la una moderna.

...

Instrumente noi, imbunatatirea metodelor de impri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Renasterea artistica

Marea trezire a artei si a invataturii inceputa in secolul cincisprezece a tinut pana in secolul saisprezece. A fost o perioada importanta, perioada in care arta, stiinta si arhitectura au trecut prin schimbari dramatice. Atunci a avut loc o renastere care a initiat schimbarea de la o lume medievala la una moderna.

...

Instrumente noi, imbunatatirea metodelor de imprimare si un mai mare acces la muzica au contribuit la dezvoltarea unui alt gen de muzica, numita muzica de camera. Cum insusi numele sugereaza, muzica de camera a fost creata pentru a fi prezentata in fata unui auditoriu mic .

Muzica era prezentata de cativa muzicieni cu tonalitati deosebite ale vocii, arta cantatului vocal incepand sa ia amploare fata de cea a cantatului la instrument. De asemenea invatatorii umanisti credeau ca cel mai bun mod de a misca auditoriul era sa puna laolalta arta muzicii si poeziei. Astfel s-au dezvoltat doua noi genuri muzicale care satisfaceau aceasta cerinta: sansoneta frantuzeasca si madrigalul italian.

Cantecul si madrigalul erau compuse pentru mai multe voci iar versurile variau de la povestiri sentimentale de dragoste la descrieri mai prozaice ale vietii la tara. Compozitorii de cantece incercau sa ilustreze atmosfera de poezie cu o muzica corespunzatoare pastrand cat se poate de simpla linia melodica a vocalistului. Asa s-a nascut madrigalul, scris pentru patru sau cinci voci avand o structura poetica libera.

Spre sfarsitul secolului al XVI-lea compozitorii au considerat ca madrigalul duce lipsa de acea intensitate ceruta de vechii greci si romani de la oamenii de arta si au incercat reinvierea vechii game muzicale grecesti. Schimbarile contrastante, violente, ale starii si emotiei au fost ilustrate prin alternarea melodiilor repezi si incete. Aceasta a dus la o << zugravire prin cuvinte >> in care imaginile erau inlocuite cu forme muzicale. De exemplu, ascensiunea (inaltarea gamei) indica un munte, in timp ce coborarea (caderea gamei) indica o vale. Puteau fi recunoscute in muzica starile si emotiile bine definite.

Tristetea era exprimata printr-o muzica lenta, iar lipsa armoniei (discordanta si iritanta pentru ureche) indica durerea. Bucuria putea fi exprimata de o muzica rapida in acelasi timp armonioasa si placuta la ureche. Muzica ce pana atunci tindea spre o unitate a fost inlocuita de o diversitate de contraste ce reda si oglindea o serie de sentimente. Muzicii i-au fost date profunzime si personalitate .
Spectacolul a fost una din cele mai importante caracteristici ale Renasterii.

Oamenii acelor zile sarbatoreau orice, de la zilele sfintilor pana la venirea verii. Trasuri decorate trase de cai purtau cantaretii si actorii care jucau drame, spuneau balade si cantau madrigaluri complexe. Teatrul era de obicei un spectacol special jucat cu acompaniament pompos si exceptionale inventii scenice cum ar fi masina de facut ceata. Cea mai mareata muzica a tuturor timpurilor a fost compusa pentru biserica.

Corurile erau mici in comparatie cu standardele actuale – aprox. 20-30 de persoane. Vocile crescendo erau introduse de instrumente cum e cornul si trombonul iar in zilele speciale de sarbatoare cum ar fi Craciunul, cantaretii erau adusi din zonele inconjuratoare. Doar biserica romana considera ca muzica trebuie sa fie simpla si usor de inteles, favorizand muzica religioasa a lui Palestrina, cu text scurt, inteligibil. Totusi, mai tarziu, insasi Palestrina a fost prins de sunetele puternice si impresionante ale << noii muzici >> si prefera sa scrie lungi si bogate partituri care redau calitatile cornului.

La inceputul secolului al XVI-lea , cei mai importanti compozitori erau cei din nordul Europei , dar la sfarsitul secolului compozitorii italieni au preluat conducerea. Muzicieni din intreaga Europa mergeau in Italia pentru a studia . Dar pentru compozitorii englezi accesul in Italia era dificil, in schinb ei au studiat si imitat madrigalul italian.

Compozitori ca Tallis si Dowland au scris lucrari religioase complexe dar si simple cantece solo. Muzica a incetat sa fie o stiinta sau o parte a serviciului religios – ea era emotionanta, expresiva, particulara. Muzica << vorbea >> oamenilor si oamenii intelegeau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.