Religiile nativilor americani

1x punct

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

B) In ceea ce priveste izvoarele, se constata ca la indienii americani
se gaseste o intreaga literatura magica, din care cele mai interesante
lucrari sunt: 1) Trickster Tales (Povestile sarlatanului) si, in cadrul lor,Manabozho's Adventures (Aventurile lui Manabozho); 2) Journeys to the Other World (Calatorii spre lumea de dincolo), ca exemplu fiind aceea despre dorinta unei tinere d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religiile nativilor americani

B) In ceea ce priveste izvoarele, se constata ca la indienii americani
se gaseste o intreaga literatura magica, din care cele mai interesante
lucrari sunt: 1) Trickster Tales (Povestile sarlatanului) si, in cadrul lor,Manabozho's Adventures (Aventurile lui Manabozho); 2) Journeys to the Other World (Calatorii spre lumea de dincolo), ca exemplu fiind aceea despre dorinta unei tinere de a se marita cu o stea, tema ce aminteste numaidecat de Luceafarul lui Mihai Eminescu.

C) Cosmogonia era fundamentala. Aileen O'Bryan analizeaza
miturile de origine la indienii Navaho, creatia celor patru lumi intunecate fiind continuata cu a cincea, adica cea in care traim. Dupa credintele tribului Navaho, pamantul se numea "femeia orizontala" sau "femeia culcata". Un mit Zuni povesteste ca la inceputul timpului, in illo tempore, Gemenii razboiului, traversand un lac, au coborat in lumea subterana. Ei au adus la suprafata oameni care traiau in adancul pamantului. Gemenii au luat nastere din Creatorul care s-a transformat in soare. Soarele a dat nastere unor fiinte inteligente, libere si puternice. In acest sens, el a insamantat spuma Pamantului Mama si din acea spuma au luat nastere gemenii.

Acestia au coborat, printr-o deschizatura dintre munti, in
tenebrele subterane de unde au incercat sa-i scoata la suprafata pe oameni.In miturile indienilor nativi americani erau adesea implicate animale si pasari (de pilda: miturile si legendele indienilor Sioux culese de Marie L. McLaughlin), chiar cu semnificatia identificarii omului cu ele.Identificarea avea la baza armonia universala si se petrecea si cu privire la astrele ceresti. James Mooney discuta miturile la indienii Cherokee, focul si calatoria spre Soare-Rasare fiind elemente de baza in cosmogonia lor.

D) Cultul se desfasura in natura. Simbolistica spatiului avea o
importanta deosebita. Orientarea se facea dupa susul si josul raului, dupa steaua polara sau dupa soare. Spatiul era vazut ca circular de catre indienii Sioux. Arhitectura circulara se regasea si la locuintele indienilor Navaho, numite hogan. Religia indienilor Navaho se axa pe riturile de vindecare, pe cand la triburile Zuni pe vanatoare. Sarbatorile erau fie calendaristice, fie ocazionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.