Religiile lumii

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Exemplul cel mai bun ni-l ofera artele martiale, care au īmprumutat la origina elemente esentiale - atac, aparare, eschiva etc - din miscarile corespunzatoate ale animalelor salbatice. Avem astfel scoli de arte martiale care poarta nume pitoresti ca scoala tigrului, scoala maimutei etc.

La fel si īn viata domestica de fiecare zi exista posibilitatea de a te inspira din evenimentele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religiile lumii

Exemplul cel mai bun ni-l ofera artele martiale, care au īmprumutat la origina elemente esentiale - atac, aparare, eschiva etc - din miscarile corespunzatoate ale animalelor salbatice. Avem astfel scoli de arte martiale care poarta nume pitoresti ca scoala tigrului, scoala maimutei etc.

La fel si īn viata domestica de fiecare zi exista posibilitatea de a te inspira din evenimentele lumii naturale. Sursele principale ale acestui mod de viata numit taoism sunt lucrarile clasice ale corifeilor taoismului ca de pilda: Tao Te Ching, Chuang Tzu, Lao-tze. Temele care abunda īn aceste carti se pot grupa īn jurul cātorva idei de baza: tao, vidul, nonactiunea (wu-wei), adaptarea la conditiile exterioare.

Īn Scriptura Vidului perfect, autorul, Lao-tze, descrie relatavitatea punctelor noastre de vedere, a regulilor de viata, a prejudecatilor care se doresc absolute. Nu exista īn aceasta lume un principiu care sa fie valabil īn toate īmprejurarile. Activitatea noastra trebuie sa tina cont mereu de conditiile temporale.

Nu exista nimic impus dinainte, nimic prestabilit, peren, si de aici nevoia de suplete. Cuvīntul tao are mai multe īntelesuri īn China antica. Pentru Confucius si confucianisti el indica arta de a cārmui a vechilor suverani. Aceasta iscusinta era laudata de Confucius si evocata pentru a redeveni un izvor de inspiratie pentru contemporanii sai.

Tao semnifica ideea de iscusinta, talent pentru ceva anume, de īndemānare, nu numai īn relatie cu anticii suverani. Si omul de rīnd poate dovedi ceva iesit din comun. Īn zilele noastre aceasta īnclinatie deosebita nu este absenta: sunt oameni foarte priceputi la afaceri, la arta, muzica, sportivi de performanta pe care lumea īi aclama, politicieni iscusiti etc. Toti acestia au un tao al lor, adica o aptitudine iesita din comun.

Chinezii admirau arcasii, caligrafii, filozofii, īn general pe toti cei care se remarcau printr-o aptitudine anume. Acestia erau chemati la curtea suveranului, pusi la īncercare, si omeniti cum se cuvine atunci cīnd īsi aratau dibacia. Un alt sens al cuvīntului tao este de metoda, īn sensul de tehnica de īnvatare, de aplicare a ceva etc.

Un tao care poate fi trasat nu poate fi eternul tao (adica: nu exista o metoda absoluta de a proceda īn toate īmprejurarile, un cod de purtare universal valabil etc).

Īntr-o perspectiva si mai larga, tao este legea Cerului, adica modul lui de manifestare. Tao-ul este o miscare de du-te-vino, īn care alterneaza tendintele yang si yin. A te adapta la aceasta miscare, īnseamna a deveni una cu tao, adaptarea la miscarea cerului, poate fi considerata un tao īn sine (talent, intuitie etc). Notiunea de vid desemneaza īn literatura taoista mai multe lucruri:

1. Celalalt pol al Plinului, reprezintānd una din īnsusirile Cerului care alterneaza constant secventele de Plin si Gol, de progres si declin. Vidul este tendinta lucrurilor de a reveni la obārsia lor, de a se descompune īn elementele constituente. Īn viata sociala, vidul desemneaza perioadele de haos sau entropie sociala, īn care īnsasi notiunea de ordine a suferit malformatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.