Religiile lumii

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Religiile lumii
Chinezii admirau arcasii, caligrafii, filozofii, īn general pe toti cei care se remarcau printr-o aptitudine anume. Acestia erau chemati la curtea suveranului, pusi la īncercare, si omeniti cum se cuvine atunci cīnd īsi aratau dibacia. Un alt sens al cuvīntului tao este de metoda, īn sensul de tehnica de īnvatare, de aplicare a ceva etc. Un tao care poate fi trasat nu poate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religiile lumii

Religiile lumii
Chinezii admirau arcasii, caligrafii, filozofii, īn general pe toti cei care se remarcau printr-o aptitudine anume. Acestia erau chemati la curtea suveranului, pusi la īncercare, si omeniti cum se cuvine atunci cīnd īsi aratau dibacia. Un alt sens al cuvīntului tao este de metoda, īn sensul de tehnica de īnvatare, de aplicare a ceva etc. Un tao care poate fi trasat nu poate fi eternul tao (adica: nu exista o metoda absoluta de a proceda īn toate īmprejurarile, un cod de purtare universal valabil etc).

Religiile lumii
Īntr-o perspectiva si mai larga, tao este legea Cerului, adica modul lui de manifestare. Tao-ul este o miscare de du-te-vino, īn care alterneaza tendintele yang si yin. A te adapta la aceasta miscare, īnseamna a deveni una cu tao, adaptarea la miscarea cerului, poate fi considerata un tao īn sine (talent, intuitie etc). Notiunea de vid desemneaza īn literatura taoista mai multe lucruri:
1. Celalalt pol al Plinului, reprezintānd una din īnsusirile Cerului care alterneaza constant secventele de Plin si Gol, de progres si declin. Vidul este tendinta lucrurilor de a reveni la obārsia lor, de a se descompune īn elementele constituente. Īn viata sociala, vidul desemneaza perioadele de haos sau entropie sociala, īn care īnsasi notiunea de ordine a suferit malformatii.

Religiile lumii
2. Capacitatea receptiva a totalitatii noastre psihice care permite manifestarilor psihosomatice, adeseori conflictuale, sa coexiste si sa se exprime fara nici o rezistenta īn actele noastre.
3. Starea fara dorinte de care pomeneste īntreaga literatura taoista. Yin si yang sunt termeni esentiali īn filozofia taoista clasica. Īn Cartea Schimbarilor (I-Ching), ei nu apar, si sunt īnlocuiti cu luminosul si obscurul, cu tarele si moalele, expresii care evoca o polaritate la nivel fenomenal. Am putea folosi pentru aceste adjective multe altele ca, de pilda, activ si pasiv, masculin si feminin, cald si rece.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.