Religiile din China Antica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prima cultura neolitica este aceea de la Yangshao, dupa numele satului in care s-au gasit, in 1921, vase de argila pictate. O a doua cultura neolitica, caracterizata printr-o ceramica neagra, a fost descoperita in 1928, langa Longshan. Dar abia dupa 1950, gratie numeroaselor sapaturi efectuate in ultimii treizeci de ani, s-au putut clasifica toate fazele si profilurile culturilor neolitice. Prin d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religiile din China Antica

Prima cultura neolitica este aceea de la Yangshao, dupa numele satului in care s-au gasit, in 1921, vase de argila pictate. O a doua cultura neolitica, caracterizata printr-o ceramica neagra, a fost descoperita in 1928, langa Longshan. Dar abia dupa 1950, gratie numeroaselor sapaturi efectuate in ultimii treizeci de ani, s-au putut clasifica toate fazele si profilurile culturilor neolitice. Prin datarea cu radiocarbon, cronologia a fost radical modificata.

La Ban po (in provincia Shanxi) s-a scos la lumina zilei cea mai veche asezare apartinand culturii Yangshao; datarea cu radiocarbon indica ~ 4115 sau ~ 4365. Asezarea a fost locuita, in mileniul al V-lea, timp de 600 de ani. Dar Ban po nu reprezinta primul stadiu al culturii Yangshao1. Dupa Ping-ti Ho, autorul ultimei sinteze despre preistoria chineza, agricultura practicata in mileniul al Vl-lea era o descoperire locala, ca si domesticirea anumitor animale, ori ceramica si metalurgia bronzului2.

Or, pana de curand, dezvoltarea culturilor neolitice si epoca bronzului chinez erau explicate prin difuziunea agriculturii si a metalurgiei pornind de la unul sau mai multe centre din Orientul antic. Nu ne revine noua rolul de a lua partea unora sau a altora in aceasta controversa. Pare un lucru sigur ca anumite tehnologii au fost inventate, sau radical modificate, in China. Este posibil, de asemenea, ca China protoistorica sa fi primit numeroase elemente culturale de origine occidentala, difuzate de-a lungul Siberiei si stepelor Asiei Centrale.

Documentele arheologice sunt susceptibile sa ne ofere marturii despre anumite credinte religioase; dar ar fi zadarnic sa tragem concluzia ca aceste credinte reprezinta intreg sistemul religios al populatiilor preistorice. Mitologia, teologia, structura si morfologia ritualurilor sunt greu de descifrat numai pe baza de material arheologic. Asa, de exemplu, documentele scoase la lumina prin descoperirea culturii neolitice de la Yangshao se refera, aproape in intregime, la idei si credinte in legatura cu spatiul sacru, fertilitatea si moartea, in sate, casa comunala este situata in centrul pietei, inconjurata de colibe pe jumatate ingropate.

Orientarea satului, ca si structura locuintei (groapa cu apa din mijloc, gura de fum) indica o cosmologie practicata de multe societati neolitice si traditionale (cf. ss 12). Credinta in supravietuirea sufletului este ilustrata de ustensilele si alimentele depuse in morminte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.