Religiile Eurasiei Antice - turco-mongolii, fino-ugricii, balto-slavii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.68

nivel: Facultate

Centrele preistorice comerciale (de exempu, cel din Insula Cerbilor de pe lacul Onega) si metalurgice (Perm) au jucat un rol important in elaborarea culturilor siberiene. Ca urmare a acestui fapt, Asia Centrala si Asia Septentrionala au primit treptat idei religioase de origine mesopotamiana, iraniana, chineza, indiana, tibetana (lamaismul), crestina (nestorianismul), maniheana, la care trebuie sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religiile Eurasiei Antice - turco-mongolii, fino-ugricii, balto-slavii

Centrele preistorice comerciale (de exempu, cel din Insula Cerbilor de pe lacul Onega) si metalurgice (Perm) au jucat un rol important in elaborarea culturilor siberiene. Ca urmare a acestui fapt, Asia Centrala si Asia Septentrionala au primit treptat idei religioase de origine mesopotamiana, iraniana, chineza, indiana, tibetana (lamaismul), crestina (nestorianismul), maniheana, la care trebuie sa adaugam influentele islamului si, recent, pe cele ale crestinismului ortodox rus.

Trebuie sa precizam insa ca aceste influente nu au izbutit intotdeauna sa modifice sensibil structurile religioase originare. Anumite credinte si obiceiuri specifice vanatorilor paleolitici mai supravietuiesc in Eurasia Septentrionala, in multe cazuri, se recunosc mituri si conceptii religioase arhaice sub aparenta lamaista, musulmana sau crestina2. Drept urmare, in pofida diverselor sincretisme, se pot distinge anumite conceptii caracteristice: credinta intr-un zeu celest, stapan peste oameni, un tip specific de cosmogonie, solidaritatea mistica cu animalele, samanismul. insa marele interes al religiilor Asiei Centrale si Septentrionale rezida mai ales in creatiile lor de structura sincretista.

Dintre toti zeii popoarelor altaice, cel mai important si mai cunoscut este, desigur, Tangri (Tangri la mongoli si kalmaci, Tangeri la buriati, Tangere la tatarii de pe Volga, Tingir la beltiri). Vocabula tangri, insemnand "zeu" si "cer", apartine vocabularului din limbile turca si mongola. Existent "inca din preistoria Asiei, cuvantul a cunoscut un destin aparte. Aria sa de raspandire in timp, in spatiu si de-a lungul civilizatiilor este imensa: e cunoscut de mai bine de doua mii de ani; este sau a fost folosit in aproape tot continentul asiatic, de la hotarele Chinei pana in sudul Rusiei, din Kamceatka pana la Marea de Marmara;

el le-a servit "paganilor" altaici ca sa le desemneze zeii, precum si Zeul Suprem, si s-a pastrat in toate marile religii universale pe care, in decursul istoriei lor, turcii si mongolii le-au imbratisat pe rand (crestinism, maniheism, islam etc.)"3.Cuvantul tangri e intrebuintat pentru a exprima divinul. Desemnand un zeu celest, el e atestat la populatiile Hiong-nii in secolul al II-lea i.Hr. Textele il prezinta "inalt" (uza), "alb si ceresc" (kok), "etern" (mongka) si inzestrat cu "putere" (kut)4. intr-una din inscriptiile paleoturcc de la Orkhon (secolele VII-VIII), sta scris:

"Cand, sus, cerul albastru, jos, pamantul, s-au facut intre acestea doua au fost zamisliti fiii omului (= fiintele umane)"5. Despartirea Cerului de Pamant se poate interpreta ca o lucrare cosmogonica. Exista numai unele aluzii la o cosmogonie propriu-zisa, avandu-l ca autor pe Tangri. Dar tatarii din Altai si iakutii isi numesc zeul "facator". Potrivit buriatilor, zeii (tangri) l-au creat pe om si acesta a trait fericit pana cand spiritele cele rele au raspandit boala si moartea pe pamant6.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.