Religii preistorice premergatoare crestinismului in Dacia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Zeul suprem al dacilor era ZALMOXIS (zeul cerului). El este OMUL al carui simulacru se gaseste pe muntele OM numit in popor si "BURICUL PAMANTULUI". Trebuie remarcataaEURą "coincidenta" intre numele OM si silaba sacra a hindusilor. ZALMOX inseamna Zeul-batran care este Saturnus Senex.Marele preot dac era un sihastru care locuia intr-o pestera, posibil Pestera Ialomicioarei in apropierea careia cur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religii preistorice premergatoare crestinismului in Dacia

Zeul suprem al dacilor era ZALMOXIS (zeul cerului). El este OMUL al carui simulacru se gaseste pe muntele OM numit in popor si "BURICUL PAMANTULUI". Trebuie remarcataaEURą "coincidenta" intre numele OM si silaba sacra a hindusilor. ZALMOX inseamna Zeul-batran care este Saturnus Senex.Marele preot dac era un sihastru care locuia intr-o pestera, posibil Pestera Ialomicioarei in apropierea careia curge Ialomita - NAPARIS din muntele sacru KOGAION (KOG-A-ION -capul magnificului; Sfinxul din Bucegi reprezentand capul lui ORFEU - Domnul Noptii; tot de la ION "Magnificul" provenind si titlul voievozilor romani IO).

El era socotit zeu (STRABON) si nu cobora decat atunci cand trebuia sa dea porunci, asa cum a procedat DECENEU in timpul lui Burebista (contemporan cu August) cand s-a interzis cultura vitei de vie. Acest moment a semnificat salvarea puritatii doctrinei uranice si apolinice dacice de influentele dionisiace ale Traciei. Odata la patru ani, natiunea facea Dumnezeului suprem cel mai inalt sacrificiu : un om. Acest sacrificiu era atat de sfant incat daca acela care era aruncat in varful sulitelor nu murea, aceasta nu insemna ca Zeul la crutat, ci ca l-a socotit nedemn pentru a se infatisa inaintea lui.

Asceza cea mai riguroasa (renuntarea la femei, vin, carne si concentrarea gandului spre Cel Vesnic - STRABON) era Calea care ducea la El.Singura inscriptie getica unde apare numele KOGAION, este un text orfic in versuri, de pe o caramida descoperita la Romula jud. Olt.
Cu trei milenii inainte de aceasta, pe una din tablitele de la Tartaria apare o cruce in varful careia se afla un cap (capul lui Orfeu - Zeul Noptii). Pe tablita este inscriptionat: "Omul care stie tainele va merge la ceruri".

O statueta dacica care il reprezinta pe Orfeu cu bratele in forma de coroana, are figurata pe vesmantul sau o cruce. Lui Orfeu i-au fost consacrate animale cu coarne (coroana), cerb, bour, zimbru. Lui i s-a mai zis si DROS - cerbul, sacrificiul prin care se trimetea un sol curat la ceruri, obicei numit si ALEXAN-DROS "Cel Jertfit Cerbului" sau TIA-RANTOS. Cand mesagerul pamantean murea, marele preot striga DOBEROS DABEIS ("Cel Curat s-a inaltat").

"Dansul divin al zeitelor", asa cum este figurat in textul getic de pe o piatra descoperita in cetatea de la Corbi jud.Arges, ne-a ramas sub forma straniului dans Ciuleandra, unde de la DOBEROS DABEIS s-a ajuns prin etimologie populara la "Doua fire, doua paie, /Ia Ciuleandra la Bataie". Misterul orfic al Celui Jertfit (Dansatoarele sacre i-au taiat capul lui Orfeu si l-au aruncat in raul Naparis) s-a pastrat si in datina Caloianului, care se practica in a treia marti dupa Pastele Ortodox.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.