Religie, magie si traditii hermetice inainte si dupa reforme

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Asa, de pilda, amintirea zeilor furtunii a supravietuit in legendele despre Sfantul Ilie; un marc numar de croi invingatori de balauri au fost asimilati cu Sfantul Gheorghe; anumite mituri si cultele diverselor zeite au fost integrate in folclorul religios al Sfintei Maria, in sfarsit, nenumaratele forme si variante ale mostenirii pagane au fost articulate intr-un acelasi corpus mitico-ritual supe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religie, magie si traditii hermetice inainte si dupa reforme

Asa, de pilda, amintirea zeilor furtunii a supravietuit in legendele despre Sfantul Ilie; un marc numar de croi invingatori de balauri au fost asimilati cu Sfantul Gheorghe; anumite mituri si cultele diverselor zeite au fost integrate in folclorul religios al Sfintei Maria, in sfarsit, nenumaratele forme si variante ale mostenirii pagane au fost articulate intr-un acelasi corpus mitico-ritual superficial crestinat.

Ar fi zadarnic sa mentionam toate categoriile de "supravietuiri pagane". E de ajuns sa citam cateva cazuri deosebit de sugestive: de pilda, kallikanturii, monstri ce bantuie satele grecesti in timpul celor Douasprezece Zile (intre Craciun si Boboteaza) si care prelungesc scenariul mitico-ritual al Centaurilor Antichitatii clasice2 sau ritualul arhaic al mersului pe carbuni incinsi integrat in sarbatoarea anasienaria din Tracia3; sau, in sfarsit, tot in Tracia, sarbatorile Carnavalului, a caror structura aminteste pe aceea a "Dionysiilor campenesti" si Anthesteriilor, celebrate la Atena in mileniul I dinaintea erei noastre (cf. ss 123)4.

Sa remarcam, pe de alta parte, ca un anumit numar de teme si de motive narative atestate in poemele homerice sunt actuale si astazi in folclorul balcanic si romanesc5. In plus, analizand ceremoniile agrare din Europa Centrala si de Rasarit, Lcopold Schmidt a putut arata ca ele sunt solidare cu un scenariu mitico-ritual disparut in Grecia inca inainte de Homer6.Pentru subiectul nostru e important sa prezentam cateva exemple de sincretism pagano-crcs-tin, ilustrand deopotriva atat rezistenta mostenirii traditionale, cat si procesul de crestinare.

Am ales, pentru inceput, complicatul ritual al celor Douasprezece Zile, caci el are radacini in preistoric. Deoarece nu il putem prezenta in intregul sau (ceremonii, jocuri, cantece, dansuri,
Religie, magie si traditii hermetice. inainte si dupa reforme
cortegii de masti animaliere), vom insista asupra cantecelor rituale de Craciun. Ele sunt atestate in toata Europa Orientala, pana in Polonia. Numele romanesc si slav, colinde, deriva de la calendae Januarii. Timp de secole, autoritatile eclasiastice au incercat sa le extirpe, dar fara succes, (in 692.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.