Religia vremurilor noi

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.13

nivel: Facultate

Dupa secole de imobilism si de inchidere in sine, Occidentul, incepind cu Italia sl regiunile dintre Sena sl Escault, este teatrul unei veritabile "revolutii comerciale" (R.-S.' Lopez), care nu este *ara analogie cu revolutia industriala din secolul al K-lea. in orice caz, ca sl aceasta din urma, ea va provoca Mutatii si rupturi ale caror repercusiuni nu vor intirzia sa se faca simtite in domeniul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia vremurilor noi

Dupa secole de imobilism si de inchidere in sine, Occidentul, incepind cu Italia sl regiunile dintre Sena sl Escault, este teatrul unei veritabile "revolutii comerciale" (R.-S.' Lopez), care nu este *ara analogie cu revolutia industriala din secolul al K-lea. in orice caz, ca sl aceasta din urma, ea va provoca Mutatii si rupturi ale caror repercusiuni nu vor intirzia sa se faca simtite in domeniul vietii spirituale.

Noua societate formata in secolul al Xll-lea se situeaza inca in ambianta feudala si se pot vedea chiar tari cum este Germania care cunosc in aceasta epoca procesul disolutei autoritatii, proces care in regiunile mai occidenAZtale fusese incheiat inca din prima treime a secolului a] Xl-lea. Sistemul feudal insa, bazat pe insusirea puterii de catre stapinii pamintului, a fost constrins sa se adapteze la noile conditii ale vietii economice.

Perspectivele imbietoare pe care deschizatorii de drum ai colonizarii le ofera taranilor, mobilitatea crescuta a miinii de lucru obliga seniorii sa acorde arendasilor lor o mai mare libertate, daca nu intieaga libertate. in orase, arbitrariul regimului; seniorial este contestat de cele mai dinamice grupari sociale. Burghezii, in cadrul miscarii comunale, smulg incetul cu incetul detinatorilor traditionali ai autoritatii -conti sau episcop! -- garantii pentru exercitarea libera a activitatilor lor si citeodata chiar autonomia urbana.

Consecinta cea mai importanta poate a tuturor acestor' transformari este aparitia unei mentalitati a profitului. Taranul care cauta sa-si sporeasca productia sau septclul pentru a cistiga cijiva bani pe plaja, seniorul care purcede I la defrisari pentru a creste numarul supusilor sai si al | redeventelor pe care le obtine de la acestia, vinzatorul care se aventureaza pe drumurile terestre sau maritime cu j baloturile sale de postav -- top sint sustinuti de dorinta de I a cistiga bani, intotdeauna mal multi bani.

Clerul nu scapa acestei miscari si C. Violante a aratat bine, in ceea ce priveste Italia, felul in care episcopii au stiut sa profite, in secolul al Xll-lea, de expansiunea economica35. Pe de alta parte, imbogatirea calugarilor este o tema uzuala in literatura timpului. Marile abatii, principale beneficiare ale j restituirii dijmelor si bisericilor, restituiri efectuate de laici sub influenta reformei gregoriene, au putut cunoaste in j anumite momente dificultati financiare, datorate unei i proaste gestiuni a bunurilor lor pamintesti sau unor cheltuieli excesive in domeniul constructiilor; prosperitatea i lor materiala nu era mai putin evidenta pentru contenv ) porani. La toate nivelurile societatii si in special in orase. |
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.