Religia lui Israel in epoca regilor si profetilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

religia de stat. Oficiul consta in ritualuri mijlocitoare si expiatoare pentru colectivitate, dar el comporta si rugaciuni publice pentru rege, pentru gloria sa si pentru exercitarea dreptatii sale care asigura "pacea poporului" si prosperitatea universala (Psalmii 19 si 71). in cele din urma, opera liturgica reinnoieste structurile lumii.
Asa cum Templul a fost construit dupa un model stra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Religia lui Israel in epoca regilor si profetilor

religia de stat. Oficiul consta in ritualuri mijlocitoare si expiatoare pentru colectivitate, dar el comporta si rugaciuni publice pentru rege, pentru gloria sa si pentru exercitarea dreptatii sale care asigura "pacea poporului" si prosperitatea universala (Psalmii 19 si 71). in cele din urma, opera liturgica reinnoieste structurile lumii.
Asa cum Templul a fost construit dupa un model strain, cultul a imprumutat forme canaaneene.

Sincretismul a atins proportii necunoscute pana atunci, caci ;*.onarhia incuraja fuziunea ideilor si practicilor impartasite de cele doua straturi ale populatiei, israelitii si canaaneenii. In plus, Solomon a acceptat cultele nevestelor sale straine si a permis construirea de sanctuare in cinstea zeilor lor (III Regi, 1: 6-7), Regii se considerau sefii religiei de stat. Dar suntem putin informati asupra functiei lor sacerdotale. Cand Arca (Chivotul) a fost transportata la Ierusalim, David s-a manifestat ca un preot:

el a dansat in fata Arcei, a oferit "holocauste inaintea lui Iahve [...] si a binecuvantat poporul in numele lui Iahve Sabaoth" (II Regi, 6: 16-18). Tot astfel, Solomon a binecuvantat Adunarea in timpul sfintirii Templului (III Regi, 8: 14). Iar Psalmul 109: 4 il proclama pe rege "preot in veac dupa randuiala lui Melchisedec". Dar cu alte ocazii regii au fost criticati pentru ca au savarsit rituri rezervate preotilor. Foarte probabil ca regele juca un rol in ceremoniile de ispasire de Anul Nou.

Pe de alta parte, unii Psalmi par sa se raporteze la un ritual de moarte si inviere simbolica a regelui. Se poate deci presupune o relatie intre sarbatoarea de Anul Nou -- comportand o reactualizare simbolica a Creatiei -- si ritualul "mortii si invierii" regelui6.
La moartea lui Solomon, regatul s-a scindat in doua: acela de la nord, sau al lui Israel, si regatul de sud, sau al lui Iuda. Deoarece Chivotul a ramas la Ierusalim si triburile din nord nu mai aveau acces la sanctuarul comun, Ieroboam, primul rege al lui Israel, a fundat doua sanctuare, la Bethel si la Dan, unde Iahve era adorat sub forma a doi vitei de aur (III Regi, 12: 28-29).

Este posibil ca statuile tauromorfe sa fi servit de lacas Dumnezeului nevazut. E vorba totusi de o influenta canaaneeana care viola interdictia "chipului cioplit", si aceasta inovatie, vecina cu apostazia, a agravat neintelegerea dintre cele doua regate7.
^^sms, Un intreg grup de psalmi, "Psalmii de intronare", il exalta pe Iahve ca Rege. El este "mare imparat peste toti Dumnezeii" (95: 4); "Iahve domneste. Sa tremure popoarele [...]. Puterea Regelui sta in iubirea dreptatii; tu ai intemeiat legea, judecata si dreptatea" (98: l si 4). Dar ideea de regalitate divina nu depinde de institutia monarhiei.

Conceptia este arhaica: Dumnezeu este stapanul lumii pentru ca el a creat-o. Iahve a invins monstrul primordial (Rahab, Leviathan, Tannin Dragonul), simbol al Haosului, in calitate de Cosmocrator, Dumnezeu locuieste in Cer si isi manifesta prezenta ori vointa in fenomene meteorologice -- fulgere, tunete, ploaia. Am amintit deja atributele sale contradictorii (ss 59), formula binecunoscuta a "totalitatii". Iahve imparte binele si raul, da viata si da moarte, injoseste si inalta (I Regi, 2: 6 sq.). "Mania" sa este de temut, dar el este si marinimos. Iahve este prin excelenta "sfant" (qados), adica e inaccesibil si periculos totodata, si aduce salvarea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.